Lakritsmandlar

Just nu är jag inne i en ”nyttig period” igen. Och då är det ju tur att jag varit nyttig många gånger förut, eftersom man kan falla tillbaka på gamla favoriter. Förra gången jag var nyttig ägnade jag en del tid till att hitta goda alternativ att knapra på när suget satte in, eller när jag ville ha en mysstund framför tv:n. Blev väldigt glad när jag hittade detta recept på LCHF-arkivet. Dessa mandlar smakar otroligt gott – särskilt om man gillar saltlakrits. 🙂

Lakritsmandlar

200 gram sötmandel 
1 msk lakritspulver 
1.5 tsk salt 
1.5 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en stekpanna. Rör om väl och låt koka upp. Låt koka tills allt vatten är borta. Häll upp på en plåt och ställ in i ugnen 20-30 minuter på 150 grader. Testa en mandel för att se om den är knaprig och färdigrostad. Ta ut plåten och låt mandlarna svalna.

Sen är det bara att äta 🙂

Sommartårta för alla

Förra året fick jag smaka på den här fräscha sommartårtan, helt befriad från onyttigheter som socker, mjöl och laktos. Det smakade gudomligt gott. Det är helt otroligt att hela skapelsen är nyttig. Kan ju inte bli bättre? (Inspirerat av ett receptet från metromode.se. )

Sommartårta (6 – 8 port)
Botten:
1.5 dl mandlar
1 dl riven kokos
2 dl dadlar (ca 12-14 färska)
2 msk kokosolja
lite vatten

Fyllning:
1 burk krämig kokosgrädde (400 gr)
250 g frysta jordgubbar
2 msk kokosolja
0.5 tsk vaniljpulver
1 msk valfri sötning eller 2 dadlar
pressad saft av 1 citron

Topping:
1 liter färska jordgubbar
2 dl färska blåbär, kan bytas mot 1 pkt frysta blåbär

Mixa samman mandel och kokos till tårtbotten. Kärna ur dadlarna och tillsätt dem några åt gången. Klicka i kokosoljan och späd eventuellt med vatten om massan är för stabbig. Bred ut i botten av en springform, ca 25 cm i diameter. Ställ i kylen.
Fryst variant: Kyl kokosgrädden väl innan den vispas fluffig. Mixa jordgubbarna till fyllningen. Pressa citronen och mixa ner tillsammans med kokosolja, vaniljpulver och sötning. Blanda samman med kokosgrädden och häll över botten i springformen. Frys minst två timmar så fyllningen stelnar. Ta ut en sund innan servering och garnera med bär.
Kyld variant: Tina jordgubbarna. Mixa dem tillsammans med citron och sötning. Lägg två gelatinblad i kallt vatten (för veganmodell välj t ex pektin istället). Koka upp kokosgrädden tillsammans med kokosoljan och vaniljpulver. Ta från plattan. Lägg i gelatinbladen och blanda försiktigt. Låt svalna lite innan jordgubbsblandningen blandas ner. Häll fyllningen över botten och låt stelna ett par timmar i kylskåp. Garnera med bär innan servering.

Rejält fröknäcke

Jag älskar fröknäcke, men tycker det är galet svårt att få ut smeten tunt och jämnt på plåten. Dessutom går det alltid sönder när man ska ha på pålägg. Så tjockt fröknäcke är ju genialt! Tack Lesscarbs.se för receptet. Kan verkligen rekommendera den sidan om man är ute efter nyttiga och spännande recept. När jag ändå är igång kan jag även tipsa om podden som Fanny på Lesscarbs har tillsammans med Ila från Morotsliv. Jättebra information om kost och hälsa med humor, djup och värme. Just sayin’ 😉

Fannys fröknäcke (1 plåt)

1 dl linfrön
2,5 dl solroskärnor
2 dl sesamfrön
1 dl mandelmjöl
1 tsk salt
1,5 msk fiberhusk
5 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över vattnet och låt svälla en stund. (Jag har tidigare lärt mig att koka upp vattnet och låta smeten svälla ca 45 minuter, så jag gjorde det med detta recept också.) Bred ut smeten jämnt på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 130 grader i ca 4 timmar. Efter halva tiden tar du ut plåten och skär brödet i lagom stora bitar. Gräddningstiden kan variera, alla ugnar är olika. Men det brukar synas när brödet börjar bli klart, testa gärna en bit för att kolla. Det ska vara helt torrt och hårt.

Jag älskar att ha Philadelphiaost och tomat på mitt fröknäcke. Enkelt och väldigt gott.

Kladdkaksmuffins (LCHF)

Min sambo undviker socker, min pappa är glutenintolerant, min dotter vill leva nyttigt på alla sätt och min bror och jag äter just nu LCHF-kost. I år har vi många jämna födelsedagar i familjen. Så hur ska man få ihop något festligt som passar alla? Det är en utmaning, men samtidigt roligt att testa att göra nya varianter av gamla klassiker. Därför har jag experimenterat med kladdkaksmuffins i LCHF-dräkt. Jag gjorde en liten sats eftersom det annars finns risk att jag äter mycket mer än jag borde. Men det är bara att plussa på till större smet om man vill.

Kladdkaksmuffins LCHF (ca 4 st stora)
1 ägg
50 gram smör
60 gram mörk choklad (minst 70 %)
1 rågat krm bakpulver
1 rågat krm vaniljpulver
0.25 dl grädde
0.25 dl mandelmjöl
ev lite sötningsmedel, fast jag använder hellre honung än kemiska varianter.

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Hacka chokladen medan smöret smälter. ta kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. När den smält häller man i grädden. Vispa ägget i en bunke. Tillsätt eventuellt sötningsmedel om du vill använda det. Blanda mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver och blanda sedan ner det i äggsmeten. Blanda sist i choklad/smör/gräddblandningen och rör smeten slät. Häll i 4 stora muffinsformar. Grädda mitt i ugnen 8 – 10 minuter. Låt svalna och sätt dem sedan i kylen några timmar för att sätta sig. Servera med grädde och bär.

Ps. Variera gärna muffinsen med olika typer av smaksättning, man kan t ex välja olika typer av choklad; mint, kaffe, apelsin… eller tillsätta laktrispulver, kanel eller något annat spännande. Lycka till!

Brownies för nästan alla

I min släkt finns alla utmaningar en hemmabagare kan önska sig – veganer, glutenintoleranta. laktoskänsliga och de som vill undvika socker. Den här kakan passar dem alla. Som tur är har vi ingen nötallergiker för där går denna kakans gräns…
Så de flesta ”besvärliga” fikagäster kan äta den här gudomligt goda skapelsen. Dessutom behöver man ingen ugn för att baka den. Kan det bli bättre? 🙂
(Grundreceptet kommer från Mer smak nr 1 2019)

Mums!

Brownies för besvärliga (ca 20 bitar)
200 gram dadlar
3 dl mandelmjöl
1 dl kakao
1 dl jordnötssmör utan socker
1 tsk malen kanel
1 krm flingsalt
ca 0.5 dl vatten
Frosting:
80 gram dadlar
0.5 dl kokosolja
0.75 dl vatten
0.5 dl kakao
0.5 tsk flingsalt
Topping:
Kakao och flingsalt

Gör så här: Börja med kakan. Mixa urkärnade dadlar, mandelmjöl, kakao, jordnötssmör, kanel och salt till massan är finfördelad. Tillsätt vatten lite i taget tills smeten är slät. Bred ut i en form klädd med bakplåtspapper. Välj storlek efter hur tjocka rutor du vill ha. Låt stelna i kylskåp tills frostingen är klar. Mixa sedan alla ingredienser till frostingen tills krämen är slät. Bred över kakan och pudra med lite kakao. Strö över flingsalt och låt stå ca 1 timme i kylen före servering. Går utmärkt att frysa.

Lycka till!

Arraksbollar på nytt(igt) sätt

Min kära sambo älskar Arraksbollar. Men eftersom han valt att låta bli socker de senaste åren har det varit tunnsått med dessa favvokakor. Idag ville jag överraska honom med något gott. Så jag gjorde om de vanliga Mummabollarna till Arraksbollar. Patric log lycksaligt när han smakade. Bättre betyg kan man inte få 🙂

Arraksbollar med dadeltouch
2 dl mandelmjöl
o.5 dl kokosflingor
1 dl glutenfria havregryn
0.5 tsk vaniljpulver
1.5 msk kakao
8 – 10 urkärnade och finhackade dadlar
2 msk kokosolja
1 msk arraksessens
Garnering
100 gram 70% choklad
0.5 dl kokosflingor

Blanda mandelmjöl, kokosflingor, havregryn, vaniljpulver och kakao i en matberedare. Mixa samman. Tillsätt dadlarna, kokosoljan och arrak. Mixa tills smeten är väl blandad. Forma till bollar i önskad storlek. Låt vila i kylen medan chokladen smälts över vattenbad. Bäst blir det om man tempererar den. Doppa bollarna i chokladen och strö över lite kokosflingor som dekoration. Lått stelna. Klart!
Ps. Min doppningsteknik är väl inte den bästa, och jag tränar på att temperera rätt. Men chokladen kladdar inte i alla fall 😉

arraksboll

Glad advent med Falsk nougat!

Jag har ju mina stunder av nyttighet. Nu har jag varit socker- och mjölfri två veckor. Visst saknar jag både smakerna och bakningen -men ibland måste hälsan få komma först. För att inte förlora kampen idag på 1:a advent har jag förberett mig väl. Igår gjorde jag mummabollar och falsk nougat. Så det kommer jag mumsa på när de andra sätter i sig lussekatter, chokladbollar och pepparkakor. Jag kanske kommer gråta en skvätt kl 15 när fikat går av stapeln hos brorsan. Men å andra sidan kommer jag vara så glad att jag stod emot imorgon. 🙂

Falsk nougat (källa: Raw Delight av Palmcrantz Aziz/Lilja)
Mixa 2 dl hasselnötter till fint mjöl, tillsätt 4 tsk vatten , 2 msk agavesirap (går lika bra med honung) och 2 tsk kakaopulver. Mixa igen. Forma till avlånga bitar eller bollar. Doppa eventuellt i smält mörk choklad.

När vi smakat på resultatet igår kom vi på att det borde vara gott med lite arrak i. Det ska vi testa nästa gång. Då blir det näääästan som arraksbollar 🙂

Önskar er alla en fridfull advent!

Falsk nougat

Ärtglass?! Näe, det kan väl inte va gott?

Jo! Det kan det.

Jag var inte övertygad först när jag såg receptet på Leilas Supermat, men blev helt klart nyfiken. Så nu har vi provkört ärtglassen här hemma. Två gånger. Och den ÄR god. Dessutom behagligt mättande – och nyttig! En perfekt efterrätt till en lättare måltid. Patric, min sambo, kom på att det skulle vara gott med pistagenötter i. Här kommer vår variant av Leilas recept:

God och grön hälsoglass (vegansk)
ca 2 portioner
2 stora bananer
150 gram gröna frysta ärtor
2 msk lönn- eller agavesirap
1/2 pressad lime
1 krm laktrispulver
några blad mynta
0.5 dl hackade pistagenötter

Två varianter av tillredning:
1. Om du har en starkt/effektiv matberedare eller mixer: Skiva bananerna grovt och lägg i frysen några timmar. Mixa sedan dem med de frysta ärtorna och övriga ingredienser – utom nötterna – tills glassen är slät och fin. Rör ner nötterna sist. Servera direkt.
2. Om din mixer/matberedare är lite ”trött”: Tina ärtorna. Mixa samman med bananer (ej frysta) och övriga ingredienser, utom nötterna. När blandningen är färdigmixad – tillsätt nötterna. Häll smeten i glassmaskin eller häll i en bunke och frys ett par timmar.

Den tar slut väldigt fort. Gottigottgott!

Havrebröd utan vetemjöl

Jakten på gott bröd utan vitt mjöl går vidare. Lindas Bakskola på Facebook kommer med många goda recept, både med och utan socker. Det är inte sällan jag kommer på mig själv med att dregla när ett nytt smaskigt recept dyker upp från Linda. Havrebrödet nedan är inspirerat av hennes recept på havergrynsfrallor, men jag har gjort om så det passar min smak bättre – och mina laktosintoleranta vänner. Håll till godo!

Regines Havrebröd (ca 12 st)
7 dl havregryn (om man väljer glutenfria så kan man även bjuda sina glutenintoleranta vänner!)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
2 – 2.5 dl vatten
1 riven morot
1 dl solrosfrön

Sätt ugnen på 250 grader. Mixa havregrynen till mjöl. Blanda med bakpulver, salt och solrosfrön. Skala och riv moroten. Vispa äggen pösigt. Blanda allt till en ganska lös deg. Klicka ut ca 12 bröd med hjälp av skedar på bakplåtspappersklädd plåt. Om man vill ha extra fin form kan man använda välsmorda muffinsplåtar. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Krispiga och smakrika bröd för oss nyttiga 🙂
havrebullar2_web

Astas krispiga knäckebröd

Det är gott med variation. Det här frökexet är krispigare och lättare än de tidigare jag testat. Mycket gott! Tack för receptet Asta 🙂 Har som vanligt gjort lite efter eget huvud…

Krispiga knäckebröd (2 plåtar)
200 gram solroskärnor
2 dl linfrö (jag tog krossat)
2 dl sesamfrön
2.25 dl kli (jag tog vetekli)
2 msk fiberhusk
2 tsk salt
5 -6 dl vatten
ev smaksättning, t ex 2 tsk paprikapulver

Blanda alla ingredienser i en värmetålig bunke. Koka upp vattnet och häll över. Blanda väl och låt svälla en stund (ca 15 minuter). Sätt under tiden på ugnen på 160 grader. Fördela smeten jämnt på två ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Ställ en plåt överst och en underst. Grädda 35 minuter och låt plåtarna sedan byta plats. Grädda 35 minuter till. Låt svalna och bryt i portionsbitar.
astasfrokex_web

Nyttig fudge – är det möjligt?

Ja! Det är möjligt. Om man inte är fettskrämd förstås. Den här ljuvliga jordnötsfudgen smakar himmelskt. Inget socker. Inget mjöl. Inget margarin. Alltså är den perfekt 🙂 Receptet kommer från Elle, hittade det på Facebook (ja, ibland är den sidan fantastisk!). Enkelt att göra, gott att äta, håller i evigheter. Kan det bli bättre?

Fudge med jordnötssmör
8 msk jordnötssmör (eller annat nötsmör)
2 msk virgin kallpressad kokosolja
2 msk honung (lönnsirap för veganmodellen)
1/4 tsk vaniljextrakt
1 krm salt

Gör så här:
Blanda ingredienserna ordentligt. Lättast om jordnötssmöret är rumstempererat. Häll ut på bakplåtspapper. Jämna till och låt stelna en stund i frysen. Ta ut när din fudge är hård, vänta i 5 minuter och skär sedan upp i rutor. Förvara i kylskåp.

jordnotsfudge2_web

Julagängets glutenfria brytbröd

I lördags blev jag rejält bortskämd. Mina goda vänner i Mariestad bjöd på underbar mat och gott fika. Jag väntar med iver på receptet på de goda glutenfria muffinsen. Men eftersom jag försöker vara nyttig börjar jag med ett annat recept från samma familj – glutenfritt brytbröd. Jag har precis provbakat det. Väldigt gott. Känns lyxigt att kunna äta så gott bröd fast man inte äter mjöl. Enkelt var det att göra också 🙂

Julagängets Glutenfria Brytbröd (12 st)brytbrodjula_web
3 dl mandelmjöl
4 msk fiberhusk
4 msk linfrö
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 ägg
2 dl creme fraiche
50 g smält smör
riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner ägg, crème fraiche och smör. Arbeta till en jämn smet. Låt stå i fem minuter. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Om man vill vara noga blir det ca 50 gram smet per bröd. Placera bullarna ganska tätt så de gräddas ihop i ugnen. Strö över osten. Grädda ca 25 min i nedre delen av ugnen.

Om man vill göra portionsbröd istället så funkar det utmärkt att använda muffinsplåtar. Smörj dem noga och låt bröden svalna lite innan de tas ur formen.
brytbrodmuffins_webbrytbrodform_web

 

 

 

 

 

 

Njut med smör och ost!