Ankäggskaka och supergoda frökex

I torsdags fick jag några ankägg av en kompis. Det har jag aldrig testat förut 🙂 Hon sa att ankägg funkar bäst i bakning eftersom de har starkare smak än hönsägg. Spännande! Jag är fortfarande nyttig, men var så klart tvungen att prova dessa nya ägg direkt. Första tanken var att göra en vanlig sockerkaka. Men det saknades både det ena och det andra (socker nästan slut, vaniljsocker också, begränsat med bakpulver…). Så kan det gå när man inte bakat på ett tag. Men jag gav inte upp för det. Jag tittade mig omkring i skafferiet och hittade farinsocker, bikarbonat och pepparkakskryddor. Perfekt! Så jag gjorde en mjuk pepparkaka. Den blev mycket uppskattad av omgivningen – en gäst tog 4 bitar! För första gången smakade jag inte själv på min kaka. Kändes konstigt, men kanske lika bra att vänja sig?

Pepparkaka på ankägg
1 ankägg (eller 2 hönsägg)
100 gram smält smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 msk pepparkakskrydda
ca 15 skalade och flagade mandlar
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt svalna (går fortare om man häller i den kalla mjölken). Blanda mjöl, bikarbonat/bakpulver och pepparkakskryddan. Tillsätt mjölblandningen och smör/mjölk växelvis i äggsmeten. Rör försiktigt tills allt är väl blandat. Smörj och bröa en sockerkaksform. Strö mandel i botten på formen. Häll i smeten och grädda ca 40 minuter på 175 grader i nedre delen av ugnen.

Nu till nyttigheterna. Jag har provbakat olika sorters frökex senaste veckorna. Men det jag provade igår var godast hittills. Lika gott som chips fast mycket nyttigare! Originalreceptet kommer från Jills mat, men som vanligt har jag gjort lite efter eget huvud.
godastefrokex2_web
Underbara frökex
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1,5 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 – 1 dl hackad mandel
2 krm salt
0.5 tsk chilipulver (kan bytas ut mot annan krydda eller uteslutas)
3 dl kokhett vatten
olivolja till plåt/bakplåtspapper
flingsalt

Blanda alla trorra ingredienser utom flingsalt i en bunke. Häll över det kokande vattnet och låt det dra 45 – 60 minuter. Olja in en plåt eller bakplåtspapper som placerat på en plåt. Tryck ut fröblandningen jämnt på plåten. Strö över flingsalt. Gräddas i ca 125 grader i en timme. Låt dem sedan gräddas ytterligare 1 timme i ca 100 grader. Öppna ugnsluckan flera gånger för att släppa ut ångan. Kexen måste bli helt torra innan de är klara. Om de fortfarande känns fuktiga efter gräddningstiden så låt dem vara kvar i ugnen längre. Bryt dem i bitar när de svalnat. Underbara att äta med färskost (gräslök!) och några tomater 🙂

 

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Från aktivt sockermonster till “nykter” godisgris – Oopsie!

Ja inte är det lätt inte. Jag kan fortfarande inte baka sötsaker utan att bli otroligt sötsugen. Därför har jag fått låta bli det ett tag. Onödigt att ha frestelser hemma när man inte får äta. Och lukten är nästan värst – nybakat går direkt in till hjärnans belöningscentrum som vill ha MER! Fast när jag inte har lukt eller fysiska manifestationer av bakverk i närheten går det förvånansvärt lätt. Jag har nästan klarat mig en månad nu, vilket var målet. Så nu måste jag bestämma om det är någon idé att fortsätta. Här kommer en lista med för- och nackdelar av att vara fri från socker, vetemjöl och margarin:

Fördelar:
– Mycket piggare.
– Somnar lätt och sover bra.
– Ballongmage, halsbränna och magknip är borta.
– 5 kg minus på vågen.
– Sockersuget och matsuget är borta, utom när jag är hungrig på riktigt. (Kan även dyka upp i känslomässigt pressade situationer, men inte annars.)
– Fingerlederna värker mindre (har haft lite problem med det tidigare).
– Mat, grönsaker och frukt smakar mycket mer nu.
– Maten är inte längre bara en transportsträcka till efterrätten, nya smaksensationer och nya maträtter gör det roligare att äta.
– Har automatiskt blivit mätt och nöjd på mindre portioner (misstänker att mjöl och socker triggar aptiten väldigt mycket).
– Har lärt känna min kropp och dess behov på ett helt nytt sätt. Kroppen är klok när den inte är störd av fel sorts livsmedel.
– Mår totalt sett väldigt bra.

Nackdelar:
– Kan sakna mysiga kaffestunder med goda kakor ibland (har tidigare varit mitt sätt att belöna mig själv och för att klara av att vara uttråkad).
– Svårt att göra det jag älskar – baka – utan att smaka.
– Ibland känner jag mig otrevlig när jag inte smakar på kakor och annat som jag blir bjuden på (har blivit ett socialt monster…).
– Lite krångligt att hitta bra alternativ till pasta och bröd.
– Identitetskris – vem är jag utan kakor, bröd och pasta???
– Krock med omgivningens förväntningar – en person som gett ut en kakbok måste väl bjuda på kakor när det kommer gäster?
– Arbetsbyxorna är för stora (skoja bara – det är ingen nackdel!).

Som ni ser på listorna så är alla fördelar fysiska och alla nackdelar sociala/känslomässiga. Jag har i alla fall bestämt mig för att fortsätta ett tag till. Fördelarna överväger. Ska försöka hitta saker att baka som inte triggar godissuget. Har ju redan testat surdeg och frökex. Idag tänkte jag dela med mig av ett bröd utan mjöl. Ser ut som tekaka men smakar mer som en mycket luftig omelett. Väldigt bra underlag för pålägg 🙂 Hittade grundreceptet på Kostdoktorns hemsida. Jag LCHF:ar ju inte, men en del av recepten passar min nuvarande diet bra. Här kommer mitt oopsie-recept (med lite mer husk än i originalet)!

Oopsies (ca 8 st):oopsie2_web
3 ägg
100 gram färskost, ex Philadelphia
1 tsk salt
1 msk Psylliumfröskal (fiberhusk)
1 tsk bakpulver
Dela äggen och vispa vitorna tillsammans med saltet till hårt skum i en rostfri bunke. Blanda osten och gulorna i en annan bunke, tillsätt sedan fiberhusk och bakpulver. Vänd sedan ner de vispade äggvitorna försiktigt i smeten. Börja med att röra ner en tredjedel och när det är väl blandat tillsätts resten av vitorna. Försök behålla så mycket luft som möjligt i smeten. Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt, gärna penslad med olivolja (ger en krispig yta). Jag brukar göra 8 st, men man kan göra färre om man vill ha större. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter i 150 grader. Klart att äta 🙂 Kan sparas till nästa dag utan att förlora konsistens och smak.

 

 

 

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Krispigt knäckebröd för oss nyttiga

Jag har nu varit utan vetemjöl, socker och margarin i 18 dagar. Det går oväntat bra. Mitt sötsug är nästan borta. Fast det leder till en liten identitetskris. Vem är jag utan socker och vetebröd??? Jag som ständigt funderat på nästa bak och nästa fikatillfälle är lite förvirrad. Vad gör jag nu? I tisdags bakade jag en solskenskaka till min kompis Marianne. Men det var farligt. Jag blev jättesugen på sötsaker när jag av gammal vana slickade av fingret och fick smetsmak i munnen. Uj vad gott! Så det här med goda kakor, tårtor och pajer får väl vila några veckor till. Framöver tänker jag tillåta mig att äta sötsaker någon gång, men då tänker jag slå på stort. Välja med omsorg och bara baka saker som är läskigt smaskiga. Fast just nu måste jag fortsätta tänka på hälsan. Att vara i riskzonen för diabetes är ingen bra kombination med ett hus fullt av kakor. Nu ska jag bli lite lättare på vågen och smalare om midjan, sen får vi se vad jag hittar på.

Men det finns ju väldigt mycket gott även utan vetemjöl och socker. Jag älskar att bre färskost med vitlök och örter på Finncrisp och sedan skiva lite päron över. Testa – jag lovar att du kommer gilla det. En annan variant till kaffet är hårt bröd med smör, skivad banan och lite salt och peppar över. Mycket godare än det låter. För oss som måste vara nyttiga är frukt en livräddare 🙂 Receptet jag bjuder på idag är ett knäckebröd utan mjöl. Jag fick receptet av en god vänkrispigtknacke_web som också ville vara nyttig. Jag provbakade idag och det är jättegott! Här kommer det:

Krispigt knäckebröd (två plåtar)
200 gram solroskärnor
2 dl hela linfrön
2 dl skalade sesamfrön
2.25 dl vetekli
2 msk fiberhusk
2 tsk salt
5 – 6 dl vatten

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla ingredienser, även vattnet, och låt svälla några minuter. Fördela röran tunt på två plåtar med bakplåtspapper. Ställ in en plåt överst i ugnen och en nederst. Grädda i ca 35 minuter och låt sedan plåtarna byta plats. Grädda ytterligare 35 minuter. Låt svalna och bryt i bitar.

krispigt3_web

 

 

 

 

 

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest