Brownies för nästan alla

I min släkt finns alla utmaningar en hemmabagare kan önska sig – veganer, glutenintoleranta. laktoskänsliga och de som vill undvika socker. Den här kakan passar dem alla. Som tur är har vi ingen nötallergiker för där går denna kakans gräns…
Så de flesta “besvärliga” fikagäster kan äta den här gudomligt goda skapelsen. Dessutom behöver man ingen ugn för att baka den. Kan det bli bättre? 🙂
(Grundreceptet kommer från Mer smak nr 1 2019)

Mums!

Brownies för besvärliga (ca 20 bitar)
200 gram dadlar
3 dl mandelmjöl
1 dl kakao
1 dl jordnötssmör utan socker
1 tsk malen kanel
1 krm flingsalt
ca 0.5 dl vatten
Frosting:
80 gram dadlar
0.5 dl kokosolja
0.75 dl vatten
0.5 dl kakao
0.5 tsk flingsalt
Topping:
Kakao och flingsalt

Gör så här: Börja med kakan. Mixa urkärnade dadlar, mandelmjöl, kakao, jordnötssmör, kanel och salt till massan är finfördelad. Tillsätt vatten lite i taget tills smeten är slät. Bred ut i en form klädd med bakplåtspapper. Välj storlek efter hur tjocka rutor du vill ha. Låt stelna i kylskåp tills frostingen är klar. Mixa sedan alla ingredienser till frostingen tills krämen är slät. Bred över kakan och pudra med lite kakao. Strö över flingsalt och låt stå ca 1 timme i kylen före servering. Går utmärkt att frysa.

Lycka till!

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Matjestårta som brorsan vill ha den

Kanske är jag bland de sista att prova Matjestårta till midsommarlunch? Hade inte ens hört talas om det förrän Edward Blom pratade om den som en modern klassiker på Mix Megapol i torsdags. Jag älskar sill. Så det blev självklart att testa. Jag hittade grundreceptet på hemmets.se. Min lillebror blev glad när jag erbjöd mig att bidra med en sådan på årets midsommarbord. Nu har vi avnjutit den. Brorsan sa (med ett lycksaligt leende) att den smakade preciiiis som den skulle. Och de andra tyckte också den var riktigt god. It’s a keeper!

Krämig Matjestårta (6 port)Matjestårta
Botten:

100 g smör
200 g kavring
Fyllning:
2 burkar matjessill à 200 g
3 gelatinblad
1 rödlök
3 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
4 dl crème fraiche (jag bytte ut 3 dl mot gräddfil)
150 g färskost, t.ex. philadelphia
Garnering
½ rödlök
2 msk klippt gräslök
2 – 3 kokta ägg
dill

Botten: Smält smöret. Skär bort kanterna på brödet och mixa det i matberedare till en smulig massa. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan kant och botten i en springform, ca 24 cm i diameter. Blanda smör och brödsmulor och tryck ut massan över formens botten. Låt stå i kylen medan du förbereder resten.

Fyllning: Låt sillen rinna av ordentligt. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten minst 10 min. Skär sillen i små bitar. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök, gräslök och dill. Rör 3 dl crème fraiche (eller gräddfil) och färskosten till en slät kräm. Värm 1 dl crème fraiche i en kastrull. Krama vattnet ur gelatinet och lägg ner bladen i kastrullen. Låt smälta under omrörning. Blanda sedan gelatinkrämen med ostblandningen. Vänd ner sillröran. Bred ut fyllningen på bottnen och jämna till ytan. Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.

Garnering: Koka äggen ca 7 minuter. Finhacka rödlöken. Lägg den i en hög i mitten av tårtan. Garnera kanterna med skivat ägg. Strö över dill och gräslök. Ta bort ringen på formen och ta försiktigt loss bakplåtspappret från kanten. Klart att servera!

 

Min framgångsrika morgongröt

Sedan november har jag ätit liberal LCHF. Det går bra. Jag har tappat nästan 10 kg. En stor del i denna framgång har min morgongröt. Den håller mig mätt och nöjd långt in på eftermiddagen. Det bästa är att den går utmärkt att variera. Man kan hälla i lite kryddor, eller vaniljpulver eller byta frön/mjölsort. Bara fantasin sätter gränserna. Så här gör man:

Regines morgongröt 1 port (LCHF)
20 gram smör
1 msk chiafrön
1 msk semsamfrön eller mandel/kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 dl kokosmjölk eller grädde
1 nypa salt
1 ägg
ev 1 tsk mald kardemumma eller kanel eller vaniljpulver
Låt chiafröna svälla i kokosmjölken en stund (5 – 10 min). Smält smör i en gryta. Häll i allt i grytan utom ägget. Låt koka upp till en gröt. Ta grytan från plattan och tillsätt ägget. Värm försiktigt under omrörning till gröten har rätt konsistens. Om man värmer för mycket skär den sig. Servera eventuellt med blåbär och hallon, men gott utan också.

En god frukost gör hela dagen 😀

Tant Jennys norska efterrätt

Min mormor hade en väninna från Norge, Tant Jenny. Hon var barnvakt ibland och andra gånger var vi där på middag. Ofta serverades den här underbara efterrätten – vilket var den absoluta höjdpunkten på besöken hos Tant Jenny.
Den är snabb, enkel och glutenfri. Och eftersom den är enormt mättande är den också billig. Helt perfekt alltså.jennys efterrätt

Tant Jennys norska efterrätt (ca 10 port)
2 påsar mandelbiskvier (ca 200 gram/st)
4 dl grädde
ca 700 gram äppelmos

Mixa eller smula biskvierna. Vispa grädden. Ta fram en stor serveringsskål och varva i fina lager med äppelmoset. Börja med mandelbiskvilager, sedan äppelmos följt av vispad grädde. Fortsätt tills allt är slut – sista lagret ska vara grädde med lite biskvismul som dekoration. Kan serveras direkt eller låt stå i kylskåp en stund innan. Biskvierna tappar sin knaprighet efter en stund, men det är lika gott ändå. Håller flera dagar i kylskåp.

Tant Jennys Efterrätt

“Smaskisar” för veganer

Smaskisar” även kallade “Godisgrisens akutlösning” är ganska lätta att göra både glutenfria och vegan-anpassade. Jag hoppas de faller min pappa och min systerdotter i smaken imorgon på tredje advent när de ska få provsmaka.

Glutenfria och veganska Smaskisar
3 dl glutenfria havregryn
3 dl puffat ris
1 dl kokosflingor
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
3 msk starkt kaffe
1 dl sirap
1 dl socker
100 gram kokosolja

Blanda havregryn, puffat ris, kokosflingor, vaniljsocker och kakao i en bunke. Häll över kaffet och blanda om. Lägg kokosolja, socker, sirap och salt i en kastrull. Värm tills sockret smält samman med det andra. Blanda ner i bunken och rör om ordentligt. Häll i muffinsformar och låt stelna.

Hoppas det smakar 😀 Önskar Er alla en härlig tredje advent!

smaskisar för veganer

Glad advent med Falsk nougat!

Jag har ju mina stunder av nyttighet. Nu har jag varit socker- och mjölfri två veckor. Visst saknar jag både smakerna och bakningen -men ibland måste hälsan få komma först. För att inte förlora kampen idag på 1:a advent har jag förberett mig väl. Igår gjorde jag mummabollar och falsk nougat. Så det kommer jag mumsa på när de andra sätter i sig lussekatter, chokladbollar och pepparkakor. Jag kanske kommer gråta en skvätt kl 15 när fikat går av stapeln hos brorsan. Men å andra sidan kommer jag vara så glad att jag stod emot imorgon. 🙂

Falsk nougat (källa: Raw Delight av Palmcrantz Aziz/Lilja)
Mixa 2 dl hasselnötter till fint mjöl, tillsätt 4 tsk vatten , 2 msk agavesirap (går lika bra med honung) och 2 tsk kakaopulver. Mixa igen. Forma till avlånga bitar eller bollar. Doppa eventuellt i smält mörk choklad.

När vi smakat på resultatet igår kom vi på att det borde vara gott med lite arrak i. Det ska vi testa nästa gång. Då blir det näääästan som arraksbollar 🙂

Önskar er alla en fridfull advent!

Falsk nougat

Ärtglass?! Näe, det kan väl inte va gott?

Jo! Det kan det.

Jag var inte övertygad först när jag såg receptet på Leilas Supermat, men blev helt klart nyfiken. Så nu har vi provkört ärtglassen här hemma. Två gånger. Och den ÄR god. Dessutom behagligt mättande – och nyttig! En perfekt efterrätt till en lättare måltid. Patric, min sambo, kom på att det skulle vara gott med pistagenötter i. Här kommer vår variant av Leilas recept:

God och grön hälsoglass (vegansk)
ca 2 portioner
2 stora bananer
150 gram gröna frysta ärtor
2 msk lönn- eller agavesirap
1/2 pressad lime
1 krm laktrispulver
några blad mynta
0.5 dl hackade pistagenötter

Två varianter av tillredning:
1. Om du har en starkt/effektiv matberedare eller mixer: Skiva bananerna grovt och lägg i frysen några timmar. Mixa sedan dem med de frysta ärtorna och övriga ingredienser – utom nötterna – tills glassen är slät och fin. Rör ner nötterna sist. Servera direkt.
2. Om din mixer/matberedare är lite “trött”: Tina ärtorna. Mixa samman med bananer (ej frysta) och övriga ingredienser, utom nötterna. När blandningen är färdigmixad – tillsätt nötterna. Häll smeten i glassmaskin eller häll i en bunke och frys ett par timmar.

Den tar slut väldigt fort. Gottigottgott!

Bananplättar – en gudagåva för oss nyttiga!

Idag kröp jag nästan ur skinnet av sötsug. Min räddning var ett recept på bananplättar som min onödigt hälsosamma dotter gett mig. Jag har försökt hitta recept på goda plättar/pannkakor/våfflor som funkar även om man vill undvika mjöl och socker. Detta kickar alla boxar. Jättegott och världsenkelt. Dessutom är det laktosfritt. Bingo!

Bananplättar
1 mogen banan och 1 ägg/portion
salt efter smak
olja eller smör att steka i

Mosa bananerna ordentligt. Knäck äggen i en bunke och vispa dem lätt. Tillsätt bananmos och salt. Värm en stekpanna på strax över medelvärme med olja eller smör. Klicka ca 1 msk/plätt i pannan och stek ett par minuter per sida. Som tillbehör kan man t ex ha lite grädde och mixade jordgubbar. Väldigt gott!
bananplattar-1_web

Nytt år och nygamla löften = dags för nyttigt godis!

Mummabollar
Mixa 2 dl sötmandel med 0.5 dl kokosflingor, 1 tsk vaniljsocker, 3 tsk kanel och drygt 1 tsk kardemumma. Hacka 8 torkade, urkärnade dadlar i mindre bitar och låt dem göra kokos, kryddor och mandel sällskap i mixern. Sist tillsätts 2 msk kokosolja (går även bra med smör om man vill ha det). Rulla bollarna i kokosflingor.

Gott utan tillsatt socker. Perfekt för alla som gjort nyårslöften om nyttigare liv 🙂

GOTT NYTT 2016!
mummabollar_web

Experiment med Marknadsnougat

Ett av de första recepten i min receptsamling (med start -87!) är Marknadsnougat. Jag har gjort mitt vanliga recept massor med gånger. Men så fick jag för mig att testa med lite nya smaker. I en variant använde jag kaffepulver som smaksättning och i ett annat hallon. Men smakerna blev svagare när nougaten svalnat så man får förstärka dem lite extra. Som vanligt får man testa sig fram till sin favoritkombo.

Originalrecept Marknadsnougat
6.5 dl vetemjöl
125 gram kokosfett (går lika bra med smör!)
1 dl kakao
4 dl florsocker
3-4 dl socker
1-1.5 dl vatten
1 msk vaniljsocker
Sikta ner mjöl, florsocker, vaniljsocker och kakao i en bunke och blanda väl. Häll socker, vatten och kokosfett i en kastrull och värm tills fettet och sockret smält samman. Häll vätskan över mjölblandningen och rör ihop snabbt (fettet stelnar snabbt, om man är för långsam blir det bara smulor av allt). Bred ut smeten på bakplåtspapper till ca 1 cm tjocklek, jämna till ytan så den blir slät. Låt stelna i rumstemperatur. Skär i små fyrkanter. Förvara i burk med lock (de torkar lätt).
Jag testade att göra originalreceptet med glutenfritt mjöl (Lailas mjölmix, den gula), det funkade men nougaten blev smuligare än vanligt när den torkade. Fast lika god säger pappa!

Tips: Tillsätt en matsked pulverkaffe i originalsmeten så får nougaten en rikare smak och blir ännu godare. Ta lite av vattnet ur receptet, koka upp och rör ut med pulvret. Blanda med socker/kokosfett när det tagits från plattan. Alternativt till sätt 2 msk starkt bryggkaffe.

Variation med hallonsmak
3.5 dl vetemjöl
65 gram smör
2 dl florsocker
2 dl socker
0.5 dl vatten
ca 150 gram frysta hallon
ev 1 msk citronsaft
Börja med att tina frysta hallon. Strö någon matsked socker över dem och låt safta till sig en stund. Använd sedan en finmaskig sil för att klämma saften ur hallonen. Ställ åt sidan en stund. Blanda siktat mjöl och florsocker i en rejäl skål. Smält samman socker, smör och vatten. Ta från värmen och blanda i hallonsaften och ev citronsaft. Häll vätskan över mjölblandningen och blanda samman allt snabbt. Bred ut jämnt på bakplåtspapper knappt en cm tjockt. Låt svalna och skär sedan i rutor.
Ps. Om någon testar detta eller andra nya smaksättningar så kommentera gärna nedan – nyfiken på era åsikter 🙂
marknadsnougat_web

Snickersrutor är en perfekt julklapp

De senaste åren har jag bakat mina julklappar. Det verkar uppskattas av alla, till och med barnen. Någon vill ha Julkavringen, en annan cheesecakeglass men de flesta verkar vilja ha Lallas Snickersrutor. Det är inte så konstigt. De är väldigt goda. Så nu har jag gjort en stor plåt att dela upp i paketstorlekar. Förutom sin smaskighet har de en till fördelaktig egenskap – de är enormt lätta att göra. Receptet finns redan i bloggen, men det har hamnat väldigt långt bak vid det här laget så här får ni det igen. 🙂

Lallas Snickersrutor
340 gram jordnötssmör (crunchy godast)
1 dl socker
2 dl ljus sirap
1 liter flingor (Rice Krispies funkar bäst)
1 dl kokosflingor
Topping
200 gram mörk choklad (mer om man vill ha tjockare lager)

Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Värm försiktigt tills det nästan kokar. Rör om under tiden. Blanda flingor och kokos i en stor skål. Häll över den varma blandningen och blanda snabbt ihop till en smet. Var försiktig, det är varmt! Bred ut i långpanna, 20 x 25 cm. Smält chokladen över vattenbad och bred över kakan. Låt stå kallt ca 30 minuter. Skär i lagom stora bitar.
snickersrutor_web

Inte bara farmor gör Radiokaka

När jag fyllde fyrtio fick jag ett recept på Radiokaka – min önskan var att få mina vänners favoritrecept i present. Men eftersom jag aldrig ätit det blev receptet bortglömt. Här om dagen berättade min son Timmy att hans farmor bjudit på Radiokaka och att det var jättegott. Det räckte för att väcka min äventyrslusta, var så klart tvungen att prova själv. Den hederliga trotjänaren “Sju sorters kakor” fick stå för receptet eftersom min väns Radiokaka saknade en del måttangivelser. Man vill ju inte ge sig ut i det okända så här i början av en ny receptbekantskap. Radiokakan blev fin och smakar bra, men hjälp vad mäktig den är. Patric tycker den smakar som Pigall, och det stämmer bra. Om du vill ha en mättande och annorlunda kaka att imponera med i jul så varför inte göra en sån här? Den kommer räcka till alla ända fram till Nyår 🙂

Radiokaka
200 gram kokosfett
200 gram mörk choklad
2 ägg
3 dl florsocker
Mariekex (Finger)

Smält kokosfett och choklad på svag värme i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Rör försiktigt ner den ljumma choklad/kokosfettblandningen i äggsmeten. Klä en avlång form, ca 1,5 liter, med bakplåtspapper. Bred ut ett tunt lager chokladsmet i botten. Sedan ett lager kex, fortsätt tills smeten är slut – avsluta med chokladsmet överst. Låt formen stå i kylskåp över natten. Skär i tunna skivor vid servering.

Jag ville inte göra en hel sats eftersom det var en testomgång. Det går lika bra att göra halva och ta en mindre form. Jag använde ett tomt enliters mjölkpaket som jag klippte till lagom storlek. Allt funkar. Nästa gång ska jag ha tunnare chokladlager, det tror jag blir ännu bättre. Lycka till 🙂
radiokaka_web