Toscabröd

En liten goding i småkakskläder. Seg, knaprig och underbart god 🙂 Toscabrödet är en blandning mellan mördegskaka och toscakaka. Jag fick idén när jag skrollade igenom allt gott på Pinterest. Där kan man ju hitta precis allt! Och glömma tiden totalt 🙂 Hur som helst så slog jag ihop en småkaka med toscatopping och fick fram den här enkla och ovanligt goda kakan.

Toscabröd
Kakan:
150 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
0,75 dl havregryn
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
Toscasmet:
100 gram flagad mandel
100 gram smör
1 dl socker
3 msk sirap
3 msk grädde

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop degen till kakan. Tillsätt en matsked kallt vatten ifall degen inte går ihop. Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna, ca 30×25 cm. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Medan kakan är ugnen så förbereds toppingen. Häll ner alla ingredienser till toscasmeten – utom mandeln – i en gryta. Koka upp under försiktig omrörning. Tillsätt mandeln. Låt småkoka några minuter.
Ta ut kakan och bred toscasmeten över den. Grädda ytterligare 10 – 12 minuter, tills toppingen fått fin färg.

Låt svalna någon halvtimme innan kakan skärs i rutor. Godast helt avsvalnad.

Chokladkaka med kolatopp

Väldigt smaskig kaka från Lindas Bakskola. Den gjorde succé idag när familjen njöt av årets första utefika. ”Den godaste kakan jag nånsin ätit” utbrast gängets yngsta deltagare. Ett bra betyg måste man säga! Efteråt ville alla ha receptet så då är det ju bäst att dela ut det. Görs enklast och bäst här 🙂

Chokladkaka med kolatopp (ca 12 bitar)
Kakan:
100 gram smör
2 ägg
2,5 dl socker
0.75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
Topping:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
50 gram smör

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en större kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna till kakan och rör till en slät smet. Häll i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen 18 – 22 minuter. Låt kallna i formen.
Blanda toppingens alla ingredienser (utom smöret) i en gryta. Låt småkoka tills smeten är 123 grader. Ta bort från plattan och tillsätt smöret. Rör till en slät smet. Häll toppingen över den kalla kakan (fortfarande i formen). Låt svalna i kylskåp. Ta bort ringen när toppingen stelnat. Servera gärna med en klick vispad grädde.

Längesen!

Tiden rusar, mycket händer och tyvärr har det inneburit att bloggen blivit bortprioriterad ett tag. Det senaste året har varit intensivt med många förändringar i mitt personliga liv. Min nyttiga resa fick ett snabbt slut i april 2021. Som så många gånger tidigare tappade jag fokus när livet kom emellan. Dessutom hade vi en uppsjö av jämna födelsedagar under 2021. Så det har varit en vår, sommar och höst med mycket tårtor, kakor och godis.

Många nya recept har kommit i min väg. Jag ska försöka lägga in dem här allt eftersom. Det kommer alltså bli en hel del sötsaker här på sidan, även om jag själv ännu en gång beträtt den nyttigare vägen. Därför kanske det framtida innehållet verka ologiskt och splittrat – både nyttigt och väldigt, väldigt onyttigt. Hoppas ni ändå kan plocka ut det som intresserar just er och bortse från det som inte passar. Den här bloggen är trots allt min bästa och enda receptsamling, därför vill jag ha med allt som är gott, oavsett om det verkar spretigt. Och då finns ju något för alla, eller hur? 😉

Vi hörs snart! <3

Foto: Annalena Åkerstedt

Kladdkaka och sprits

Efter att ha lyssnat på den mycket intressanta och lyssnarvänliga bakpodden ”Tillåt kakor” med Camilla Hamid och Emma Brink Rask ville jag testa allt möjligt. Men eftersom Emma, som är en fena på att spritsa, lägligt gett ut en bok som heter ”Baka och spritsa” fick det komma först. Jag köpte några tyllar och spritspåsar och började öva.

Det ser så lätt ut när Emma gör det. Men det kräver mycket träning. De senaste dagarna har jag gjort ett gäng kladdkakor och vispat mycket grädde för att öva. Det går så där. Om man inte tittar så noga så ser det i alla fall lite fint ut. Men jag har lång väg att vandra. Tack för inspiration Camilla och Emma.

Nu till mitt kladdkaksrecept som jag utvecklat under tiden jag tränat. Om jag får säga det själv blev det väldigt smaskigt 🙂

Kladdkaka
125 gram smör
2 ägg
1.75 dl socker
0.75 dl ljust muscovadosocker
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
50 gram mörk choklad
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk espressopulver och 1 tsk hett vatten

Smält smöret. Lägg i den hackade chokladen och låt den smälta helt. Rör ut kaffepulvret i det heta vattnet och blanda ner. Blanda socker och muscovadosocker med äggen i en bunke (vispa inte, rör bara försiktigt). Häll ner smör/chokladen under omrörning. Sila ner mjöl, kakao, salt och vaniljsocker och rör ihop till en jämn smet. Häll i en bakplåtsklädd springform ca 20 cm i diameter. Grädda 16 – 18 minuter i 200 grader mitt i ugnen. Låt svalna och sätta sig ordentligt innan servering. Och om du vill spritsa på den ska den vara kylskåpskall.
Lycka till!

Glutenfria havrebröd

Ett lättbakat, gott och saftigt glutenfritt bröd. Perfekt till salladen eller som mellanmål.

Havrebröd (ca 10 st)
4 dl havregrynsmjöl (se nedan)
1 dl mandelmjöl
0.25 dl pofiber (kan uteslutas men gör brödet saftigare)
0.5 – 1 dl solrosfrön
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
25 gram smör
2 dl turkisk yoghurt
1 ägg

Mixa glutenfria havregryn till mjöl. Mät upp 4 dl och häll i en bunke. Tillsätt mandelmjöl, pofiber, solrosfrön, salt, bakpulver och bikarbonat. Blanda väl. Skär smöret i småbitar och nyp ihop med degen tills den är lite smulig. Häll i yoghurt och ägg, blanda till smeten är jämn.
Smörj två muffinsplåtar. Klicka i smeten, ej för fullt.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 – 35 minuter.
Tips: toppa med lite riven ost så har du ett ostbröd till festen 🙂

Glutenfri sockerkaka

I somras försökte jag skapa en okej sockerkaka för pappa som är glutenintolerant. Jag tycker de flesta bakverk med glutenfria mjölmixer blir lite trista och smakar papper. Men så en dag lyckades jag över förväntan. Den blev ”rasande elegant” – och god. Nu tänkte jag delge er receptet. Men hittar inte lappen. Så håll tummarna att jag kommer ihåg rätt 😛

Glutenfri sockerkaka
2 ägg
2 dl socker
125 gram smält smör
1.5 dl yoghurt 10%
3 dl Lailas gula mjölmix
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna noga. Blanda växel vis ner smör, yoghurt och mjölblandningen. Rör försiktigt så luften stannar i smeten. Häll i formen och ställ i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ca 40 minuter.

Lycka till!

glutenfrisockerkaka_web

Gyllene och julig Butterkaka

En favorit i repris. För två år sedan ”uppfann” jag en julvariant till butterkakan – Saffransbutterkaka. Den är enormt smaskig. Tyvärr blir allt saffransbröd torrt ganska omgående så frys in kakan om du inte planerar att äta den direkt. Den klarar sig utmärkt i frysen om man låter bli att glasera den. Receptet räcker till två, en ska vi kasta oss över nu. Den andra tänker jag spara i frysen till julafton.

Gyllene Butterkaka (2 st)saffransbutter4_web
Vetedeg:
50 gram jäst
150 gram rumsvarmt smör
3 dl ljummen mjölk
1 ägg
knappt 1 tsk salt
1.25 dl socker
ca 12 dl mjöl
2 kuvert saffran
Fyllning 1
150 gram mjukt smör
1 dl socker
200 gram riven mandelmassa
2 – 3 rivna bittermandlar (kan uteslutas)
Fyllning 2
Vaniljkräm (gör egen eller använd marsanpulver)
Glasyr
Pressa en halv citron. Blanda med 1 – 2 dl florsocker.

Börja med degen. Smula jästen i en bunke. Se till att mjölken är minst rumstempererad. Lös upp jästen i lite av mjölken innan all mjölk blandas ner. Tillsätt socker, salt, smör och ägg. Blanda saffran med mjölet innan även det tillsätts. Blanda till en jämn och smidig deg. Låt jäsa 30 – 40 minuter under bakduk. Blanda under tiden ihop fyllning 1. Kavla ut degen till två rektangulära degplattor. Bred på mandelfyllningen och rulla ihop till jämna rullar. Kubba upp längderna i ca 3 cm breda bitar (snäckor). Smörj två ringar till springformar (ca 25 cm i diameter) noga och lägg på bakplåtspapper på ugnsplåtar. Fyll ringarna glest med bullar, 10 – 12 per ring brukar vara lagom. (Bullarna kommer jäsa ihop till en kaka.) Låt jäsa 30 – 40 minuter till. Gör under tiden vaniljkrämen. Sätt ugnen på ca 200 grader. Innan gräddning gör man en grop i varje bulle som sedan fylls med vaniljkräm. Pensla kakan med ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader om den får för mycket färg. När butterkakan kallnat gör man glasyr som ringlas över i önskad mängd.

Perfekt julkaka både till smak och utseende 🙂
saffransbutter6_web

 

 

Tant Gretas Kolasnitt

Ett recept från förr. Det är välbeprövat och såna recept är ju allra bäst? 🙂

Tant Gretas Kolakakor
200 gram smör
1.75 dl socker
5 – 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1.5 msk vaniljsocker
(1 tsk mald ingefära – om man vill)

Nyp ihop alla ingredienser. När degen går att forma till en boll är den klar. Låt vila i kylskåp 30 minuter. Dela i 6 delar. Rulla till fingertjocka längder (lika långa som plåten). Lägg på bakplåtspapper och grädda gyllenbruna i 175 grader (ca 10 – 15 minuter). Skär i sneda bitar innan de kallnat. Mycket smaskigt!
kolakakor2_web

 

 

 

 

 

Morgonstund har guld i mund!

På den härliga sidan Söta Saker finns varje månad en liten bak-utmaning för den som vill. Den här månaden är det ordet ”Morgon” som ska tolkas. Jag älskar frukoststunden. Särskilt om det finns nybakat bröd. Och Lemon Curd att ha på mackan! Då snackar vi guldkantad frulle! Mitt favoritbröd just nu är dessa frukostbullar:reginesbrod_web

Regs Frukostbröd:

Koka upp:

6.5 dl vatten
2 tsk salt
1.5 dl havregryn
1 dl grovt rågmjöl
0.5 dl kornmjöl eller annat grovt mjöl
Låt koka någon minut tills det liknar en gröt. Låt svalna till 37 grader.
Smula 75 gram jäst i en degblandare. Blanda ut med lite kallt vatten (0.5 dl räcker). Häll i mjölgröten och tillsätt: 1 – 2 msk honung 1 – 2 tsk mer salt (om man gillar bröd med lite mer smak) ca 0.5 dl rapsolja. Blanda i vetemjöl pö om pö tills degen släpper kanterna. Arbeta degen ca 15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka sedan ut till 20-25 frallor eller 3 limpor. Låt jäsa ca 1 timme till. Grädda frallor i ca 225 grader 15 minuter och limpor i 175 – 200 grader 35 – 40 minuter.

Ha lite tålamod och låt degen jäsa ordentligt – resultatet är värt att vänta på. Och kom ihåg att göra Lemon Curd till 😉

 

 

Bröd a la Patric (#1)

Detta är ett gott och enkelt bröd som passar till det mesta.Patric-brod#1

5 dl vatten
1/2 pkt jäst
Ca 13 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1/2 dl havregryn
1 msk linfrön
1 msk ljus sirap
2 msk rapsolja
2 tsk salt

Smula ner jäst i bunke. Strö över 1 tsk socker.
Värm vatten till 37C och blanda vattnet med jästen i bunken. Blanda i havregryn, linfrön, sirap, olja och salt.
Ha i 3/4 av mjölet och kör igång maskinen. Tillsätt mjöl efter behov. Bearbeta i en kvart.
Lägg degen på bakbordet och knåda en liten stund. Låt jäsa ca 1 timme.

Dela upp degen i två delar, knåda in lite form och god energi och lägg på plåt. Låt jäsa i ca 1 timme.

Skjuss in i ugnen 250C. Sänk temperatur till 200C.
Efter ca 40-45 min är brödet klart.

Ååhhh, så gött! 🙂 // Patric

Konkurrens om bakgrejerna!

Nu har Patric börjat baka också! Jättekul, men nu är ju assistenten upptagen hela tiden… Helt plötsligt måste jag planera mina bakstunder. Inte så lätt när man är en kaos-person.  Men belöningen är större än besväret för Patric bakar underbart bröd 🙂

image