Biskvier – himmel eller helvete?

Biskvier är gott, om man får till en god smörkräm. Gillar inte den traditionella smörkrämen så värst, men om man tillsätter lite arom blir det bättre. Jag tycker det är lite krångligt att få biskvierna vackra – det ser ut som en 5-åring kladdat när jag är klar. Men, som sagt, gott är det. Himmel att äta, helvete att få snyggt.

Biskvier:
Botten:
300 gram riven mandelmassa
2 äggvitor
1 dl socker
Vispa äggvitorna till löst skum med elvisp. Tillsätt sockret. Vispa en stund. Tillsätt mandelmassan och vispa till en jämn smet. Spritsa ut på bakplåtspapper till lagom stora biskvibottnar. Jag tycker det är godast med ganska små bottnar, men det är upp till var och en förståss. Grädda i 175 grader 15 – 20 minuter. Lossnar lätt om de får vila i frysen en stund.

Smörkräm:
100 gram mjukt smör
125 gram florsocker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
ev några droppar karamellfärg
ev smaksättare, t ex några droppar päron eller jordgubbsessens

Blanda alla ingredienser till smörkrämen till en jämn smet. Bred smörkrämen på biskvibottnarna så de blir lite toppiga (undersidan av botten upp). Låt vila i frysen innan de stryks med eller doppas i mörk choklad. Smörkrämen smälter lätt av den varma chokladen annars. Sen är det bara att koka kaffe och njuta av livet.

Snuskisar – godisgrisens akutlösning

Ibland är man så sötsugen så man inte hinner baka å greja. Man måste ha något NU! Då är dessa små underverk perfekta. De passar när som helst, var som helst. Första gången jag åt dem var på mitt brorsbarns dop. Sedan dess har jag försökt få fatt på receptet. I veckan fick jag äntligen en chans att fånga in Rebecca som gjort dem och tvinga henne att skriva ner allt. Eftersom min blogg också fungerar som min receptbok var jag tvungen att skriva in det direkt.

Rebeccas snuskisar:
Lägg 100 gram smör, 1 dl sirap, 1 dl socker och 4 – 6 msk kakao i en kastrull. Låt koka upp och stäng sedan av plattan. Rör ordentligt hela tiden. Rör sedan ner ca 3 dl cornflakes och 3 dl havergryn i smeten. Om smeten blir för lös kan man tillsätta lite mer havergryn eller cornflakes. Klicka ut på smörpapper, låt stelna.

Går även att äta innan de stelnar om man har bråttom 😉 Och ingen kan tro att de är så enkla om man dukar fint….
snuskisar5_web

Mockarutor, Kärleksmums, Snoddas å allt vad dom heter

Kärt bak har många namn? Helt galet att en och samma kaka kan ha så många namn. Inte konstigt man blir förvirrad. Bara för att krångla till det lite mer har jag hittat en variant till:

Mockasnittar:
Kakan:
5 ägg
4 dl socker
2 dl vatten
200 gram smör
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
Glasyr:
50 gram smör
1 msk kakao
1 tsk pulverkaffe
1 – 1.5 msk vatten
2.5 dl florsocker

Klä en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Koka upp vattnet och tillsätt smöret i små bitar. Blanda mjölsorterna med bakpulver och siktad kakao. Rör ner i äggsmeten växelvis med vätskan. Häll i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna i formen. Gör glasyren under tiden kakan svalnar. Smält smöret, tillsätt kaffet utrört i ljummet vatten samt florsocker. Rör till en slät smet. Bred över kakan och dekorera med t ex kokos, strössel, nonstop, kristyr eller annat som faller i smaken. Gott – det är väl därför den kommer i så många olika skepnader…

Jag tycker bästa receptet på traditionella Snoddas finns i ”Sju sorters kakor”, men detta recept ger en lite kladdigare kaka – och det är gott med variation ibland 🙂

Gamla godingar gäller just nu…

Senaste tiden har det varit svårt att hinna med allt. När jag är lite trött och stressad hamnar jag i gamla hjulspår, särskilt med bakningen. Det blir nåt välbeprövat och säkert. Därför har jag inte testat så mycket nya grepp i köket på ett tag. Och det innebär att bloggen inte fått så mycket nya inlägg senaste tiden. Men det ändrar sig snart, inspirationen brukar komma i perioder. Under tiden får de gamla godingarna hålla ställningarna. För bakar gör jag, även om det inte syns här. Min ärrade bakmaskin får aldrig vila 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fräsch ostkaka utan ost…

Min chef Mary är en fena på att odla saker. Härom veckan fick jag en jättesquash som hon närt i sitt grönsaksland.  Hon hade fått massor med squash i år. Och jag som inte vet nåt om dessa ”gurk-wanna-bees” tackade glatt och frågade efter tips på tillredning. Till min förvåning sa Mary att man kan göra ostkaka på squash. ”Va???”, sa jag. Men man ska ju inte döma något obakat så jag tog tacksamt emot ett recept på ”Falsk ostkaka” och skyndande mig hem till ugnen. Jag ökade mängden mandel lite, annars samma recept. Den blev jättegod. Mycket lättare och fräschare än den vanliga. Och då ska ni veta att jag älskar vanlig ostkaka. Prova – och döm själva.

Falsk ostkaka

9 dl skalad, kokt och grovt mosad squash
5 dl gräddmjölk
1 dl strösocker
4 msk vetemjöl
4 ägg
5 malda bittermandlar
20 – 30 malda sötmandlar

Skala och skär squashen i 3 cm stora bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk (ca 10 min) och låt sedan rinna av väl. Mosa grovt. Blanda ut mjölet i lite mjölk så det blir utan klumpar. Vispa äggen och blanda allt utom mandeln till en fin smet. Blanda sist i mandeln och häll i smord form. Grädda i 225 grader 35 – 40 minuter. Servera ljummen med vispad grädde och sylt.

Saftig äppelkaka

För några veckor sedan skämde jag bort mig och köpte en baktidning – Hembakat – som kostade hela 60 spänn! Men det var många goda saker däri. Det första jag provade var en äppelkaka med mandelmassa i. Kan ju inte bli fel? Här kommer den:

Saftig äppelkaka

100 gram mandelmassa
3 ägg
1.5 dl socker
50 gram smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 – 4 äpplen

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Riv mandelmassan och blanda med ett ägg i taget. Rör ner sockret.  Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta sedan ner det i äggsmeten. Blanda sist i smöret och mjölken. Skala och kärna ur äpplena. Klyfta dem lagom tunt. Lägg hälften av klyftorna i botten på formen. Häll över smeten och tyck i resten av äppelklyftorna i valfritt mönster. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter (testa med sticka). God som den är eller med glass eller grädde.

En utmaning – päronmuffins!

När jag kom till jobbet härom dagen stod ett meddelande till mig på tavlan. Det var en utmaning att baka päronmuffins, receptet satt också på tavlan. Självklart antog jag denna utmaning. Här kommer recept (en aning omgjort) och bild. Är det godkänt Jeanette? 🙂

Päronmuffins med dumlekola (12 st)

1 – 2 päron ex Conference
75 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1.25 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
12 dumlekolor
socker och kardemumma att strö över

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner det smälta smöret (som fått svalna) och filmjölken. Sikta mjölet och blanda med bakpulver och vaniljsocker innan det försiktigt blandas med äggsmeten. Skala och kärna ur päronen. Skär i mindre bitar. Häll smeten i muffinsformar (bäst resultat om man använder muffinsplåt). Tryck ner en dumlekola i varje muffins, om man vill kan man dela kolan i några mindre bitar innan de trycks ner. Tryck sedan ner några päronklyftor i varje muffins. Strö över socker och kardemumma. Grädda i ca 20 minuter. Sänk värmen till 175 grader efter 10 minuter.

Enkel och underbart god kaffekaka

Pappa bakade en hel del när jag var liten. En av de allra godaste kakorna var ”Min goda kaffekaka”. Jag hade helt glömt bort den, tills jag började med den här bakbloggen. Då kom jag ihåg och blev väldigt sugen på att baka den. Och smaka den. Jag ringde till pappa och frågade om han hade receptet kvar. Vilken lycka – han hittade det nästan direkt. ”Du kan ta hela boken”, sa han. Det var som julafton – många godingar däri. Och nu har jag bakat den här kakan 3 gånger. Alla älskar den. Därför har jag inte hunnit ta kort på den innan den är slut. Den senaste gången var jag tvungen att gömma den tills jag fått min bild. Den kanske ser enkel och vanlig ut på pappret – men den överraskar. Baka, ät och njut!

Min goda kaffekaka
2 ägg
3 dl strösocker
225 gram vetemjöl (ca 3.75 dl)
1.5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
125 gram smör

Glasyr:
1 hg florsocker (ca 1.5 dl)
0.5 msk kakao
2 msk smör
3 msk starkt, kallt kaffe
1 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 175 – 200 grader. Smöra och bröa en form, ca 28 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan i alla ingredienser till kakan utom smöret. Rör slätt innan smöret blandas ner. Häll smeten i formen och grädda ca 35 minuter. Stjälp upp kakan på fat. Blanda allt till glasyren och värm i kastrull tills smöret smält. Rör om väl och bred glasyren över kakan som sedan får kallna.

Glass med touch av mandel och choklad

Jag hittade ett glassrecept som verkade jättegott. Som vanligt blev den inte som det stod i receptet – jag var ju tvungen att göra om efter egen smak. När jag var klar var det en helt ny glass. Men ack så god!!

Glass med mandellikör och chokladflisor

3 äggulor
1 msk vaniljsocker
0.75 dl florsocker
0.5 msk mandellikör
3 dl vispgrädde
0.25 dl vit sirap
2 – 3 msk grovriven mörk choklad (t ex Marabous)

Vipsa ihop äggulor, vaniljsocker, florsocker och mandellikör. Vispa sedan grädden hårt och tillsätt sirap. Blanda allt. Om du använder glassmaskin, låt glassen bli ganska fast innan chokladen tillsätts. Om du inte har maskin – blanda i chokladen när glassen varit i frysen någon timme. Rör sedan i glassen ett par gånger under tiden den fryser (tar ca 4 timmar). Väldigt gott att ha Marias goda choklad/kolasås till. Och hallon 🙂

Underbart god chokladsås

En dag när jag blev sugen på glass och chokladsås skannade jag nätet. På matklubben.se hittade jag denna enkla och sjukt goda sås. Den kan också användas som topping till kakor (men koka då 3 minuter och blanda i några bitar mörk choklad när den kokat klart).

Marias choklad/kolasås

1 dl socker
50 gram smör
0.5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
0.5 dl grädde

Blanda allt och koka i ca 2 minuter. Jättegod till vaniljglass eller fruktsallad.

Enkel och sååå god bärkaka

Nu när sommaren möter hösten finns ju både bär i skogen och frukt på träden. Naturens skafferi bara slänger ut godsaker! Härom dagen plockade jag och Patric blåbär. Det har aldrig hänt förr. Jag var lite förvånad och chockad att det gick så smärtfritt. Jag har nämligen lidit av minnen från barndomens plågor i bärskogen hela livet. Undvikit allt plockande som pesten. Men nu har motståndet släppt – det tog bara 35 år… Här är kommer kakan som fick ta hand om bären – den är superenkel att göra och VÄLDIGT god. Blåbär är gott, men hallon blir ännu godare. Varför inte ta lite av båda?barfylld-rorihop2_web

Bärfylld rör-ihop-kaka

100 gram smör
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl bär (minst)

Smält smöret och låt svalna. Smöra och bröa en form med löstagbar kant. Rör ihop alla ingerdienserna till smeten. Häll i formen och strö sedan över bären. Grädda 40 minuter i 175 grader. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt svalna i formen. Servera med glass eller grädde.barfylld-rorihop3_web

Nötchokladrutor

Det är roligt att prova nya recept. I ”Sju sorters kakor” hittar jag ständigt oprövade guldkorn. Boken har jag haft i 15 år, ändå ser jag nya godsaker varje gång jag bläddrar. Denna kaka rekommenderas skarpt. Nötter och choklad kan man aldrig få för mycket av!

Nötchokladrutor

1.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
100 gram smör
1.5 dl socker
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl grovt hackade nötter (t ex hasselnötter, mandel)

Blanda mjöl och bakpulver. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och sikta sedan i kakao och vaniljsocker. Vänd sedan i mjölblandningen. Bred ut på ett smort bakplåtspapper och lägg i en långpanna 25 x 35 cm. Häll över de hackade nötterna. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen.