Ullas kaffekaka – söt, seg och frasig

I min ungdom smakade jag på en jättegod kaka hos barnens farmor. Jag försökte baka den en gång. Den blev inte alls som den skulle. Så jag gav upp. Tills idag när jag bläddrade i min gamla receptbok. Eftersom jag älskar äppelmos och för en gångs skull har gjort några brukar av höstens äpplen var det bara att sätta igång.

Det gick bättre den här gången. Utseendet kan väl fortfarande utvecklas en del, men smaken blev helt rätt. Familjen håller med – den är jättegod! Eftersom receptet har många år på nacken är en del mått gammeldags. Men som hjälp kan jag säga att 1 kkp betyder 1 kaffekopp och är ungefär 1.5 dl.

Ullas kaffekaka
 2 kkp socker
100 gram smör
1 ägg
2.5 kkp mjöl
2 tsk bakpulver
ca 1 – 2 dl äppelmos

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Nyp ihop med smöret. Blanda sist i ägget. Låt degen vila kallt en liten stund. Smörj och bröa en långpanna, ca 20 x 30 cm. Tryck ut 2/3 av degen i botten på pannan. Bred på äppelmos. Gör ett gallermönster av resten av degen och lägg över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 180 grader 20 – 30 minuter. Skär i rutor innan den kallnat.

bertaskaka4_web

Kaffekavring

kaffekavring

Min näsa leder mig alltid till nya spännande upplevelser. I lördags upptäckte den genast en ny doft när jag hälsade på hos en vän. Det var några spännande limpor i ugnen som var skyldiga till näsans lycka. Jag frågade naturligtvis direkt om jag fick smaka. När jag gick ett par timmar senare hade jag både rykande färska brödskivor och ett recept med kaffekavring med mig hem.
Nu är det provsmakat och provbakat. Och jag älskar det! Det tar lite tid, men i övrigt är det väldigt lättbakat. Det är väl värt varenda minuts väntan 🙂

Kaffekavring
3 dl varmt kaffe
1 dl rågkross eller 4 kross
0.5 dl grovt rågmjöl
5 gram jäst
1 dl mörk sirap
6.5 dl rågsikt
1.5 tsk salt

Häll det heta kaffet över rågkrosset och rågmjölet. Blanda och låt stå tills det svalnat helt. Blanda sedan ner jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta tills degen är väl blandad. Den ska vara lite kladdig. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur 8 – 10 timmar. Skrapa ner degen med slickepott i väl smord brödform, ca 1.5 liter. Platta till så att den täcker formen jämnt. Jäs 1 timme till. Sätt ugnen på 250 grader. Sänk genast till 200 grader när du satt in limpan. Grädda i ca 45 minuter strax under mitten av ugnen. Ta ur formen och låt svalna på galler. Brödet får mer smak om det får mogna en dag innan man bjuder på det.

Citrontårta med hallontäcke

Min son älskar citron. Så vad önskar han sig på sin 27-årsdag? Citrontårta. Marängvarianten funkade inte. Han skulle ha en ”riktig” tårta. Min fantasi började skapa olika varianter. Till slut blev det en citrontårta med hallontopping. Jag blev nöjd. Den blev riktigt fin, och väldigt god. Älskar ju också citron – och hallon.

Citrontårta med hallontäcke
Botten:
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver
75 gram smält smör
1 dl mjölk
rivet ska av en välsköljd citron
Fyllning:
Lemon curd
2 – 3 dl vispad grädde
Topping:
250 gram frysta hallon
0.5 dl socker
1 gelatinblad
2 – 3 dl vispad grädde

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna, blanda med mjölken. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten växelvis med smör/mjölkblandningen. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter (testa med provsticka). Låt svalna helt. Dela den i tre delar.
Fyllning: Gör egen lemon curd (godast!) eller köp färdig. Vispa grädden ganska hårt. Bred ett lager lemon curd på nedersta tårtlagret och ha grädde över. Lägg på nästa bottendel och upprepa. (Om man vill ha mildare citronsmak kan man byta ut ett lemoncurd-lager till hallonsylt istället.) Placera till den översta delen så att tårtan blir jämn (tryck till försiktigt om det behövs). Bred ett sista lager lemon curd överst. Fäst den löstagbara kanten runt tårtan igen. Ställ i kylen.
Topping: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Häll de frysta hallonen i en liten gryta och tillsätt socker. Låt koka upp. Ta grytan från värmen. Låt gelatinbladet smälta i den varma sylten. Blanda försiktigt. Ta fram tårtan och häll hallonen på tårtan. Vänd försiktigt på tårtan så att hallonen flyter ut jämt på det översta lagret. Ställ i kylen någon timme tills toppingen stelnat. Ta försiktigt bort den löstagbara kanten. Stryk grädde över tårtans sida i ett jämnt lager. Spritsa grädde runt kanten. Klart!

Mannagrynspudding

Minnen från 70-talet… Mormor bjöd ofta på middag i sitt stora fina hem. Det var alltid god mat hos henne. Och nästan jämt hade hon lagt en liten sked mellan tallriken och dricksglaset – det betydde efterrätt. När det vankades fisk dukade hon med speciella fiskbestick. Gafflarna hade en liten hålighet och knivarna var vinklade. Som liten kämpade jag för att få ordning på dem. Det var noga med bordsskick hos mormor; inga armbågar på bordet, inget slick på kniven och munnen skulle vara stängd när man åt: ”Inget prat med mat i munnen!” Men det gjorde inget att mormor var lite sträng ibland, för hon var världens snällaste.

Förra veckan hittade jag en receptbok med desserter på Loppis. Där fanns många av mormors efterrätter. Jag var så klart tvungen att prova något direkt. Det fick bli mannagrynspudding. Gissa om det var mycket nostalgi i den smaken? Raka spåret tillbaka till 70-talet 🙂

Mannagrynspudding (6 port)
1 dl mannagryn
5 d mjölk
4 msk strösocker
40 gram smör
2 msk mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
Servera med skållad mandel, sylt och vispad grädde

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjölk, mannagryn och 3 msk socker i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda (under fortsatt omrörning) tills gröten tjocknar, ca 5-10 minuter. Ta från plattan och tillsätt smör, mandelmjöl, vaniljsocker och ägg. Blanda noga. Häll smeten i väl smord ugnsform, ca 15 x 20 cm. Strö över resten av sockret. Grädda mitt i ugnen ca 25 tills puddingen ”stannat” och fått fin färg.
Servera ljummen efter maten och känn vindarna från 70-talet 😉

Barndomsminnen

Min mormor har lämnat många matminnen efter sig. Jag älskade hennes välgräddade kanelbullar, hennes gröna ärtsoppa, potatissoppan och alla goda efterrätter. Nu för tiden äter vi inte efterrätt så ofta, det blir mer fika i stället. Det är ju synd. Matsmältningen mår ju bra av lite sött sägs det 😉 För att råda bot på detta vill jag lyfta fram barndomens efterrätter med en egen kategori. Än så länge har den bara två inlägg: jordgubbskräm och tant Jennys efterrätt. Men det kommer mera. Om du har någon barndomsefterrättsfavorit så får du gärna tipsa mig i en kommentar. Skulle vara roligt att få ihop en varierad och rolig samling matminnen från barndomen 🙂

Ha det gott! /Regine

Saftig päronkaka

Det finns så många härliga baksidor här i världen! Lindas bakskola till exempel. Där har jag hittat många favoriter. Idag testade jag hennes snabba picknick-kaka, men som alltid var jag tvungen att anpassa lite efter egen fantasi och saker i skafferiet. Resultatet blev en saftig, lätt och väldigt smarrig päronkaka. Den kommer jag göra fler gånger 🙂

Saftig päronkaka
1 ägg
1 dl socker
1.5 tsk bakpulver
1 dl naturell fet yoghurt (eller fil)
60 gram smält smör
2.5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 moget päron
Garnering
pärlsocker och kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 18 – 20 cm med bakplåtspapper (blöta pappret lite så kan man forma det efter formen).
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt yoghurt och avsvalnat smör. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma innan det vänds ner i smeten. Häll i formen. Skala, kärna ur och tärna päronet i små bitar. Tryck ner det i smeten. Grädda lite under mitten av ugnen 30 – 35 minuter. Testa med provsticka för att vara säker på att kakan är klar. Låt svalna lite. Och sedan – njuuut!


Mirjas linsgryta

Som ni hört förut är min systerdotter vegan. Det här receptet kommer från henne. En jättegod – och enkel – gryta som passar alla. Utan animaliska produkter, gluten och nötter. Med detta recept kan du utan oro bjuda dina veganvänner (och andra) på kalasmiddag.

Mirjas linsgryta (4 rejäla portioner)
2 dl röda linser
2 gula lökar
1/2 röd paprika
4 – 5 tomater
1 grönsaksbuljongtärning
vitlökspulver
soja
salt & peppar

Börja med att blötlägga linserna i en gryta ca 20 minuter. Skölj dem sedan och tillsätt ca 4 dl nytt vatten och buljongtärning. Kok upp och låt sjuda ca 10 minuter. Hetta under tiden upp olja i en vid stekpanna, hacka löken och paprikan fint. Stek några minuter på medelvärme. Finhacka tomaterna och tillsätt även dem. Låt steka tills linserna är klara. Häll linserna över tomat-lök-pakrikamixen i stekpannan. Låt koka samman några minuter. Smaka av med vitlökspulver, soja, salt och peppar.
Servera med kokt potatis och en fräsch sallad.
Mums!

Kladdkakskakor

Går det ens att kalla något så? Ja, det spelar ju ingen roll så länge namnet förklarar vad det är 🙂 Receptidén kommer från sajten Fredriks fika. Kan rekommendera den sidan för den som gillar gott – gott -gott! Min variant är lite annorlunda men följer i stort originalet. Jag har bara tagit lite mer salt och slopat vaniljsockret. Det passar mina smaklökar bättre.

Kladdkakskakor ca 20 st
50 gram smör
150 gram choklad
2 ägg
2 dl socker
2.5 dl mjöl
0.5 dl kakao
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt (gärna havssalt)

Smält smöret. Ta från plattan och tillsätt hackad choklad. (Välj sort efter smak, mörk, mjölkchoklad, daimchoklad eller något annat du gillar.) Rör ihop socker och ägg. Häll över chokladsmöret och rör tills smeten är slät. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt innan det arbetas ner i smeten.Ställ övertäckt i kylskåpet 40-60 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut smeten och forma till ca 20 runda bollar (blir ungefär 30 gram per boll). Lägg luftigt på bakplåtsklädda plåtar, de rinner ut en del. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Provbaka gärna någon kaka först så du ser hur kladdig den blir. Anpassa tiden efter hur kladdig du vill ha den.
Och sen? Ät!

Instagram – here I come

Nu finns Regines Baksida på Instagram (regines_baksida). Helt nybakad sida med endast nio inlägg så här långt. Men det kommer mera. Där kan det dyka upp en del recept som inte kommer med här på bloggen, till exempel sånt som jag provbakar och vill tipsa er om från andra baksidor.

När jag når mina första 100 följare på Instagram tänker jag tävla ut min bakbok där. Sedan händer något vid varje milstolpe.
Det vill ni väl inte missa? 😉

Varmt välkomna ska ni vara 😀

Upplevelsepaj

Den här pajen är ett underverk. Första gången jag åt den var jag inte kontaktbar på flera minuter. Satt bara och njöt. Självklart snodde jag receptet. Det är några år sedan nu, och sedan dess har jag sett ”pajblicken” hos många. Jag bjuder på den här ofta. Och alla fastnar direkt. Du har inte upplevt paj förrän du ätit denna. Den ska vara kall, då är den godast. Åsså vaniljsås till förstås….mmm…

Gittans bärpaj:

150 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda samman i matberedare eller för hand. Låt vila 30 minuter i kylen. Tryck ut i pajform, ca 26 cm i diameter.

Blanda sedan 2.5 dl crème fraiche, 2 ägg, 1 dl socker och 2 tsk vaniljsocker. Häll 3 – 5 dl valfria bär i pajskalet (jordgubbar är godast tycker jag, men alla bär passar även frysta). Häll sedan créme-fraicheblandningen över. Grädda ca 30 minuter i 175 – 200 grader. Servera med vaniljsås eller grädde.

Ps. Nu när jag skrev ner receptet var jag tvungen att baka den igen. Blev så sugen. Så nu sitter jag här med stinn mage, mätt och nöjd. Ujauja – livet är gott!

(Uppdaterat inlägg, ursprungligt inlägg publicerat juni 2012)

Sommartårta för alla

Förra året fick jag smaka på den här fräscha sommartårtan, helt befriad från onyttigheter som socker, mjöl och laktos. Det smakade gudomligt gott. Det är helt otroligt att hela skapelsen är nyttig. Kan ju inte bli bättre? (Inspirerat av ett receptet från metromode.se. )

Sommartårta (6 – 8 port)
Botten:
1.5 dl mandlar
1 dl riven kokos
2 dl dadlar (ca 12-14 färska)
2 msk kokosolja
lite vatten

Fyllning:
1 burk krämig kokosgrädde (400 gr)
250 g frysta jordgubbar
2 msk kokosolja
0.5 tsk vaniljpulver
1 msk valfri sötning eller 2 dadlar
pressad saft av 1 citron

Topping:
1 liter färska jordgubbar
2 dl färska blåbär, kan bytas mot 1 pkt frysta blåbär

Mixa samman mandel och kokos till tårtbotten. Kärna ur dadlarna och tillsätt dem några åt gången. Klicka i kokosoljan och späd eventuellt med vatten om massan är för stabbig. Bred ut i botten av en springform, ca 25 cm i diameter. Ställ i kylen.
Fryst variant: Kyl kokosgrädden väl innan den vispas fluffig. Mixa jordgubbarna till fyllningen. Pressa citronen och mixa ner tillsammans med kokosolja, vaniljpulver och sötning. Blanda samman med kokosgrädden och häll över botten i springformen. Frys minst två timmar så fyllningen stelnar. Ta ut en sund innan servering och garnera med bär.
Kyld variant: Tina jordgubbarna. Mixa dem tillsammans med citron och sötning. Lägg två gelatinblad i kallt vatten (för veganmodell välj t ex pektin istället). Koka upp kokosgrädden tillsammans med kokosoljan och vaniljpulver. Ta från plattan. Lägg i gelatinbladen och blanda försiktigt. Låt svalna lite innan jordgubbsblandningen blandas ner. Häll fyllningen över botten och låt stelna ett par timmar i kylskåp. Garnera med bär innan servering.

Pannacotta

Varje gång jag ska göra pannacotta så letar jag efter det ultimata receptet. Efter några sökningar har jag hittat hundratusen olika. Det slutar med att jag gör nån mix av flera olika recept. Det brukar bli jättebra. Efteråt tänker jag: ”Nu måste jag skriva ner hur jag gjorde så jag slipper leta ihjäl mig nästa gång.” Tror ni jag har gjort det? Näpp! Tills idag vill säga. Därför vill jag nu berätta för er med stor stolthet hur jag gör min bästa pannacotta 🙂

Chokladpannacotta med hallon/mangosås (3-4 port)

2.5 dl grädde
50 gram mörk choklad (70 %)
3/4 av ett gelatinblad
eventuellt 1-2 tsk honung eller annan sötning
1 paket fryst hallon/mangoblandning

Lägg gelatinbladet i kallt vatten några minuter. Finhacka chokladen. Koka upp grädden och låt sjuda någon minut. Ta av plattan. Tillsätt eventuell sötning. Låt gelatinbladet smälta i grädden och rör om så att det blandar sig. Häll i chokladen och rör om försiktigt tills den smält helt och blandat sig med grädden. Låt svalna lite och häll sedan upp i serveringsglas. Låt stelna i kylskåp minst fyra timmar innan servering.

Ta fram hallon/mangoblandningen ca en timme innan servering så den är nästan tinad. Mixa med stavmixer till en slät sås. Bred ut såsen över pannacottan och lägg en klick grädde överst. Klart!

Bara att njuta! Ät långsamt för…
…underbart är kort 😉