Underbara Wienerstänger ….dreggel

Sedan jag var 15 år har jag varit receptsamlare. Mest av kakrecept. Ett tag var jag med i en receptklubb som hette Hembakat. Man fick ett antal receptkort varje månad och dessutom en pärm att samla i. Eller hur låter det gammalmodigt, nu sköts ju sånt på webben! Hur som helst finns det flera underbara kakrecept i samlingen. Idag ska du få äran att ta del av dessa underverk:wienerstänger

Wienerstänger:
125 gram smör
0.75 dl socker
1 ägg
3.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver

Fyllning: 1 dl fast röd sylt (hallon rekommenderas!)

Glacyr: florsocker och citronsaft. Ta några matskedar citronsaft och blanda i florsocker tills glacyren är lagom tjock ca 2-3 dl.

Gör så här: Rör matfett och socker smidigt, gärna i matberedare. Tillsätt ägget under omrörning. Blanda i mjöl och bakpulver. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt ev ligga inlindad i plastfolie i kylen ca 30 minuter. Dela degen i 3 lika stora delar, forma till smala rullar, lika långa som bakplåten. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten av längderna. Fyll med sylt. Grädda i 175 grader ca 15 minuter.
Låt längderna svalna lite, bred glacyren över. Skär på snedden i ca 2 cm stora bitar (jag brukar ta en degskrapa av metall, funkar bäst.) Låt kallna på plåten.

Jättegoda – man vill äta upp allihop på en gång!

wienerstänger

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Rabarberpaj är gott

Nu har jag gjort paj igen!
Kan inte sluta…
Den här var väldigt god. Men var lite försiktig med citronen, den tar gärna över om man inte passar sig. Jag tycker att den här pajen blir godare dagen efter. Problemet är att den sällan är kvar till dagen efter.

Här kommer receptet:

Rabarberpaj med mandelmassa
1 sats pajdeg för söta degar
(Jag brukar göra degen på 150 gr smör, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver och 3 dl vetemjöl.)pajportion_web1

Fyllning
g rabarber
100 g mandelmassa
50 g smör
2 uppvispade ägg
1 dl socker
rivet skal av en halv citron

Gör så här:
1. Gör pajdegen för söta degar. Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Ställ kallt medan du förbereder fyllningen.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Strimla rabarbern tunt, skala den om den är grov. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
4. Smält smöret.Vispa upp äggen. Rör ner ägg och socker i smöret och sjud utan att koka till en tjock kräm. Rör hela tiden.
5. Ta krämen från värmen. Rör ner mandelmassa och citronskal och låt krämen svalna. Vänd ner rabarbern.
6. Fyll pajskalet med krämen och grädda i 25 – 30 minuter.

Rabarberpaj är gott!

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Moffarkaka

Jag har bakat en del sen vi kom hem från minisemestern i Kil. Jobbar ju på min blogg-bok. Där i finns många recept. Så nu bakar jag så ungen brinner för att kunna ta fina bilder till boken. Idag blev det moffarkaka. Här kommer receptet (så slipper ni leta i min gamla blogg 😉 )

Moffarkaka/Kolabitar ca 20 bitar
Botten
3 dl vetemjöl
125 g smör
3/4 dl socker
1.5 msk kakao
1 äggula
Kolakräm
50 g smör
1/2 dl farinsocker
1 burk kondeserad mjölk (ca 4 dl)
Topping 150 g ljus choklad

Sätt ugnen på 180 grader. Arbeta ihop ingridienserna till botten. Tryck ut en fyrkantig kaka 24 x 24 cm på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 15 – 20 minuter. Låt svalna. Blanda ingridienserna till krämen i en gryta och koka upp under omrörning. Sjud i 4-5 minuter under fortsatt omrörning. Låt svalna lite. Bred krämen över kakan och låt svalna helt. Smält chokladen och bred över. Skär i 3-kantiga bitar när chokladen stelnat.

Njuuuut. Glöm vågen och bilringarna och ta några till :-D

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Busenkelt å jättegott bröd

På min nya arbetsplats lagar vi mat och bakar i stora lass. Vi ska se till så att 14 tonårspojkar är mätta och nöjda… När man ska baka till många är det en stor fördel om det är enkelt, därför gillar jag detta brödrecept skarpt. Prova får du se!

Asyriskt bröd

25 gram jäst
2 tsk salt
6 dl vatten
1 liter vetemjöl (gärna special)

Värm vattnet till 37 grader. Blanda ut jästen med lite av vattnet. Blanda sedan i resten av vattnet, salt och mjöl. Arbeta en stund, degen ska vara lös. Låt jäsa till dubbel storlek. Häll ut i smord långpanna (ca 30 x 40 cm). Jag brukar smörja plåten med olja, sedan har jag olja på fingrarna när jag trycker ut degen i plåten. Det blir så gott då. Jäs en gång till. Grädda 15 – 20 minuter i 250 grader. Skär i rutor när brödet svalnat.

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Mazarinrutor/Karmakaka

En favorit om man gillar mazariner. Enklare att göra, men lika gott! Jag har döpt om min variant till ”Karmakaka”. Kanske berättar mer om det en annan gång. 

Karmakaka

Mördeg:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör
1 äggula
(Blandas och ställs kallt)

Fyllning:
200 – 300 g mandelmassa (efter smak)
75 g smält smör
2 ägg
0.5 – 1 dl socker
2 msk vetemjöl
0.5 tsk bakpulver

Glacyr:
1.5 dl florsocker
1-5 msk vatten eller citronsaft

Tryck ut mördegen i en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm, så att den täcker botten jämt. Tips – tryck ut
den på smörpapper med hjälp av kavel och lägg i formen sen. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda i övriga ingredienser. Kakan blir lättare om ägg och socker vispas pösigt. Häll på fyllningen och grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Bred över glacyren när kakan svalnat. Skär i bitar när glacyren stelnat.

Gottigottgott!

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Noblesskakor

Idag tog jag tag i en av väldens tråkigaste uppgifter -att städa. Och det gick ju fort när jag väl kom igång. Tur det. För första gången på länge fanns det energi kvar efter detta trista arbete. Så när jag var klar gav jag mig själv en belöning – kakbak. De blev riktigt goda! Perfekt lördagskaka. Prova får du se 🙂

Noblessformar
Botten:
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4.5 dl vetemjöl
1/2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
150 g mandelmassa
1 msk äggvita
några droppar karamellfärg
Garnering:
Noblessplattor

Rör socker och smör smidigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner i smörblandningen. Forma degen till en ca 35 cm lång rulle. Låt vila i kylen ca 30 min. Skär sedan rullen i 16 – 18 skivor och lägg i folieformar. Gör en fördjupning i varje kaka.
Riv mandelmassan och blanda med äggvitan och karamellfärgen. Lägg en klick i varje fördjupning. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 15 minuter.
Lägg en noblessplatta på varje kaka någon minut efter de tagits ur ugnen.

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Ljust matbröd

Ville dela med mig av ett limprecept som hängt med mig sedan 80-talet (oj va gammal jag lät nu). Enkelt och lätt att variera.

Ljust matbröd

50 g jäst
7.5 dl vatten
1.5 msk margarin el olja
1 msk salt
1.3 dl vetemjöl (kan bytas mot lantvetemjöl el liknande)

Variation: byt ut 1-2 dl av mjölet mot t ex vetekli, havregryn eller grovt grahamsmjöl så blir brödet lite ”matigare”.

Smula ner jästen i en bunke. Häll över ljummen degvätska och låt jästen smälta. Blanda i övriga ingredienser. Om du väljer att ha i några deciliter kli eller annat så ha gärna i det innan vetemjölet. Bearbeta i degbunken tills degen är slät och börjar släppa bunkens kanter. Jäs övertäckt ca 1 timme. Baka ut till 3 större eller 4 mindre limpor. Jäs utan bakduk 30 – 40 minuter. Grädda i 250 grader ca 15 minuter. Pensla med kallt vatten efter gräddning.

Enkelt va? Och om man väljer olja i brödet kan ju även veganer äta det.

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Det doftar gott om Regines bak (!?)


Jag har gjort egna rågsiktskakor! Efter tre försök blev jag äntligen nöjd…ser de inte goda ut? Jag tycker de smakar bäst utan brödkryddor, men min kära familj håller inte med så jag får väl växla lite. Vill ni veta vad jag hade i dem?

Regines rågsiktskakor (4 st):

50 gr smör
5 dl vatten
50 gr jäst
1.5 tsk salt
3 msk ljus sirap
ev 1 msk malda brödkryddor
2-3 dl grovt rågmjöl
12 dl rågsikt
2-3 dl vetemjöl

Värm vatten till 37 grader. Smält smör å låt svalna. Blanda jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan övriga ingridienser. Arbeta degen väl och låt jäsa 40 minuter. Baka ut brödkakorna och låt jäsa en gång till. Grädda i ca 200 grader tills de är klara.

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Syrrans helgmums

En gång när jag hälsade på min syster Jenny bjöd hon på en fantastisk skaldjursgryta. Eftersom jag glömde bort att jag fick receptet blev det aldrig av att jag gjorde den själv. I höstas blev jag bjuden på denna goda gryta igen – men nu var det min bror som var kock. Minnet kom tillbaks och jag letade fram receptet. Nu har jag gjort den flera gånger själv. Lättlagad, snabb att göra och – som sagt – väldigt mumsig.

Jennys Scampi Indiana (2 port)

20 kräftstjärtar eller 40 räkor
3 msk smör
1 tsk curry
1/2 krm vardera av svartpeppar, paprikapulver och cayennepeppar
2 msk strimlad purjolök
1 liten paprika (gul eller röd)
2 – 3 dl grädde
1 msk chilisås
lite tabasco

Stek purjolök och paprika och ta ur pannan. Smält sedan smör och häll i curry. Lägg i kräftstjärtar/räkor och fräs hastigt. Krydda med peppar och paprikapulver. Häll över grädde, purjolöken och paprikan. Krydda ytterligare med chilisås, tabasco och eventuellt salt och mer peppar. Servera med ris och krispig sallad.

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Otroligt god tacogratäng

Den här rätten fick jag smaka för första gången 1999 och sedan dess är den en given bjudrätt och festmåltid hemma hos mig. Hoppas du också gillar den! På senare år har Old El Pasos sortiment minskat, men man får försöka hitta liknande hos t ex Santa Maria.

Het tacogratäng 4 pers

500 gr fläskfilé i 1  cm tjocka skivor (funkar med annan filé också t ex kyckling)

Marinad:
1 msk var av olja, soya och lime (citron funkar också)
1 påse Old El Paso Taco Seasongmix

Övriga ingredienser:
1 strimlad purjolök
1 påse Old El Paso
Cheddar-dip
3 dl matlagningsgrädde
1 dl Old El Paso Thick’n Chunky Salsa (medium blir lagom starkt, men man kan ju välja annan styrka efter smak)
1 dl riven ost

Gör så här:
Blanda köttet med marinaden och låt stå på svalt ställe minst 2 timmar. Bryn köttet, lägg i ugnssäker form. Strö över purjolöken. Vispa ner cheddardipen i den kalla grädden och koka upp under omrörning. Tillsätt salsan och rör om. Häll såsen över köttet i formen och strö över osten. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter. Servera med ris och sallad.

Smaklig måltid! 🙂

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Smaskig kycklingpasta med fetaost

Vi ville göra nåt nytt som fredagsgott. Jag letade på nätet och hittade denna godsak. Efter maten var vi mätta, nöjda och lyckliga. Och från start till mål (lagning, diskning och ätning) tog det bara ca 1 timme. Snabbmat! Jättegott!

Här kommer receptet:

Kycklingpasta med fetaost  ca 4 port

300 g pasta
3 st kycklingfiléer (ca 400 g)
2 vitlöksklyftor
2 tomater
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad oregano eller ca 1 dl färsk
2,5 dl matlagningsgrädde eller gräddmjölk
150 g fetaost

Koka pastan. Skär kycklingen och tomaterna i bitar. Bryn kycklingen i smör i stekpanna. Lägg i vitlöken och låt den fräsa med. Krydda med salt,
peppar och oregano. Häll på grädden och låt koka ihop några minuter. Ta av från värmen. Nu kan du välja om du vill portionera upp pastan och såsen på 4 tallrikar och smula över fetaosten och tomaterna eller smula i fetaosten direkt i såsen, blanda i tomaterna och servera såsen bredvid pastan. Smaklig måltid!

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Jordgubbstarte med vaniljkräm

I veckan bläddrade jag i några tidningar som låg på jobbet. I en alla sommarbilagor hittade jag detta recept – som visade sig vara en stor succé i hela familjen. Jag fick t o m skäll av sonen som försöker undvika sötsaker: "Men mamma!!! Den här går ju inte att låta bli ju!" (Smal som en sticka är han, så jag försöker göda honom i hemlighet…) 

Tyvärr kommer jag inte ihåg vilken tidning det var, men här kommer receptet:

Jordgubbstarte med vaniljkräm (till 6-8 personer eller en tonårspojke)

Till botten:
5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
200 gr smör
1 äggula

Krämen:
5 äggulor
1 dl florsocker
1.5 msk maizenastärkelse
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
1 msk smör

Garnering:
1 liter jordgubbar eller andra bär

Gör så här:
1. Blanda mjöl, socker & salt i en matberedare. Arbeta in smöret. Avsluta med äggulan. Låt degen vila svalt ca 30 minuter.
2. Kavla ut degen och klä en pajform med låg kant ca 24-26 cm i diameter. Tips – kavla med hjälp av plastfolie så är det lättare att kavla ut och flytta degen till formen. Grädda pajskalet i 175 grader ca 20 minuter, mitt i ugnen.
3. Häll upp grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Öppna vaniljstången och skrapa ur fröna i gräddmjölken. Lägg även i stången och koka sedan upp. Dra kastrullen från värmen och låt stå i 10 minuter. Ta sedan upp vaniljstången.
4. Vispa äggulor, florsocker och maizena till en pösig smet. Vispa i gräddmjölken.Häll allt i kastrullen och värm tills den nästan kokar. Ta från värmen och rör ner smöret. Kyl snabbt i t ex kallt vattenbad.
5. När pajskalet och krämen är kalla, bred ut krämen över botten och toppa med jordgubbarna.
Klart för servering!

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest