”Hej Regine, Jag har uppdaterat min lista på de bästa aktiva bakbloggarna och tänkte lägga till dig men sen såg jag att du inte publicerat något 2020. Om du kommer igång igen så säg till så lägger jag till dig här: https://ingmar.app/blogg/de-basta-svenska-bakbloggarna/
Ha en fin dag! Karl Söderman CEO And Founder, Ingemar”
Jag blev så klart jätteglad. Tänk att någon BAD om att få lista min bakblogg 🙂 Så jag skred till verket och började blogga igen. Efter min lilla paus var det extra roligt. Så nu finns jag med bland Ingemars utvalda 🙂
Ps. Längst ner på sidan finns en klickbar ikon som leder till Ingemars utvalda bakbloggar 🙂
Jag älskar fröknäcke, men tycker det är galet svårt att få ut smeten tunt och jämnt på plåten. Dessutom går det alltid sönder när man ska ha på pålägg. Så tjockt fröknäcke är ju genialt! Tack Lesscarbs.se för receptet. Kan verkligen rekommendera den sidan om man är ute efter nyttiga och spännande recept. När jag ändå är igång kan jag även tipsa om podden som Fanny på Lesscarbs har tillsammans med Ila från Morotsliv. Jättebra information om kost och hälsa med humor, djup och värme. Just sayin’ 😉
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över vattnet och låt svälla en stund. (Jag har tidigare lärt mig att koka upp vattnet och låta smeten svälla ca 45 minuter, så jag gjorde det med detta recept också.) Bred ut smeten jämnt på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 130 grader i ca 4 timmar. Efter halva tiden tar du ut plåten och skär brödet i lagom stora bitar. Gräddningstiden kan variera, alla ugnar är olika. Men det brukar synas när brödet börjar bli klart, testa gärna en bit för att kolla. Det ska vara helt torrt och hårt.
Jag älskar att ha Philadelphiaost och tomat på mitt fröknäcke. Enkelt och väldigt gott.
Vardagen lunkar på. Man handlar och lagar mat på rutin. Det kräver motivation och energi att förnya sig. Men plötsligt händer det! Oftast när man är så evinnerligt trött på att alltid äta samma mat. Efter två veckor med korv och bröd (ja, okej, lite överdrivet…) fick jag nog och letade med svettpärlor i pannan efter något som fick mina uttråkade smaklökar att vattnas. Och där, bland alla oräkneliga recept lyste ett starkare än de andra: Kycklingfiléer i ugn med citron, vitlök och gräddsås (Landleys kök)
Glad i hågen lagade jag till kycklingen. När min kära sambo satte tänderna i maten lyste han upp som en sol. Full pott! ”Det här är ju som godis, jag skulle kunna äta upp hela själv”, sa han. Wow, det är stort beröm för att komma från honom.
Nu är den här rätten en av våra storfavoriter. Och som vanligt vill jag samla alla favoritrecept här på bloggen så därför är jag fräck och lånar receptet av Landleys kök. Har bara ändrat lite, lite grand. Håll till godo:
Tina kycklingen. Sätt ugnen på 225 grader. Klicka smör i botten av en ugnsfast form och låt smälta en stund i ugnen. Rör ihop med sambal oelek och sprid ut i hela formen. Dela kycklingfiléerna i två eller fyra bitar och lägg dem i formen. Skölj citronerna, skär dem i halvor, pressa ur lite av saften över kycklingen och lägg citronhalvorna bland kycklingbitarna. Lägg de oskalade vitlöksklyftorna jämnt fördelade i formen. Skär rödlök i mindre klyftor, skala och skiva moroten i cirka 3 centimeters långa bitar och fördela ut allt runt kycklingen. Krydda och stick ner kvistar av timjan (om du använder färsk). Ställ in formen lite nedanför mitten av ugnen och stek i 225°C i cirka 30-40 minuter.
När kycklingen är klar så lägg filébitarna på ett fat och sila av stekskyn. Pressa gärna lite på citronerna så den goda citronsaften rinner ut. Smält smöret i kastrull och tillsätt skyn, buljong, soja och kryddor. Låt koka upp och häll i grädde och honung. Koka upp igen och red av med Maizena till lagom tjocklek. Tillsätt mer kryddor om det behövs.
Ibland ramlar man på ett recept, mest av slump, som visar sig bli en allsidig favorit direkt. Som det här plommonkaksreceptet från Hemmets Journal. I min version har jag valt att använda blåbär och hallon. Det blev godare än plommonvarianten, tycker jag. Men själva kakan är underbart god i sig och kan säkert varieras med olika fyllning i det oändliga. Låt fantasin flöda!
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Riv ner bittermandeln i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker innan det blandas ner i smeten – rör försiktigt så att luften stannar kvar. Blanda sist ner smöret och rör smeten slät.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten. Fördela bären över ytan och tryck försiktigt ner dem i smeten. Strö över någon matsked råsocker eller vanligt strösocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt svalna lite innan servering – servera med vispad grädde. Mums!
Att göra pizza hemma har aldrig funkat för mig. Tomatsåsen blir fel och botten konstig. Tills nu! Min sambo besökte sin grabb förra helgen och fick världens bästa pizzarecept med sig hem. Nu har vi ätit pizza tre dagar i rad. För det är så enkelt. Och gott! Om man förbereder tomatsåsen innan är pizzan klar på 10 minuter. Kolla här får ni se:
Värm oljan i en kastrull. Tillsätt pressade vitlöksklyftor och låt fräsa en knapp minut. Häll i tomatpurén och låt fräsa lite till. Tillsätt de krossade tomaterna, kryddor och honung. Låt puttra 20 -30 minuter på svag värme. Smaka eventuellt av med mer salt/peppar.
Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en eller två plåtar. Lägg två Libabröd på varje plåt. Bred ut tomatsås över botten. Häll sedan över riven ost eller Mozarella i bitar. Fyll med det du gillar bäst. Ett förslag är att bara klicka lite pesto över och sedan lite pizzakryddor. Det blir jättegott. Grädda i 7 – 9 minuter i mitten av ugnen. Så enkelt. Och sååå gott!
Mixa glutenfria havregryn till mjöl. Mät upp 4 dl och häll i en bunke. Tillsätt mandelmjöl, pofiber, solrosfrön, salt, bakpulver och bikarbonat. Blanda väl. Skär smöret i småbitar och nyp ihop med degen tills den är lite smulig. Häll i yoghurt och ägg, blanda till smeten är jämn. Smörj två muffinsplåtar. Klicka i smeten, ej för fullt. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 – 35 minuter. Tips: toppa med lite riven ost så har du ett ostbröd till festen 🙂
Den här kakan är perfekt när man vill njuta – och bli mätt. Smakar ljuvligt tillsammans med frukt/bär och en klick grädde eller glass.
Den smakar mer och mer för varje dag – och håller sig saftig hur länge som helst. Går också jättebra att frysa. Receptet kommer från min favoritsamling ”Hembakat!”.
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Mosa potatisen och blanda med havregryn, mjöl, bakpulver och den rivna mandeln. Rör ner blandningen i smeten. Häll den i en smord och bröad bakform, ca 2 liter (22 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 – 45 minuter. Låt kakan vila i formen en stund innan den stjälps upp på fat. Smakar bäst om den får vila en dag innan den avnjuts.
Ännu en goding från min receptsamling ”Hembakat!”. En mjuk, saftig sockerkaka med ljuvlig kaffesmak. En underbar kaka att njuta av på farstutrappan så här i vårsolen. 🙂
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det omväxlande med kaffet i smeten. Rör sist ner smöret. Häll smeten i en välsmord och bröad form, ca 1.5 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Kolla med provsticka om den är klar. Låt stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp. Går utmärkt att frysa. Om det blir något kvar 😉
Ännu en rätt som jag inte fått till riktigt ordentligt förrän nu. Den smakade blaskigt eller tråkigt hur jag än gjorde. Tills plötsligt allt liksom föll på plats en dag. Överlycklig skyndade jag mig att dokumentera. Och nu är det dags att dela med sig. Hoppas ni också tycker den är god.
Regines Korv Stroganoff 2 finhackade gula lökar 300 – 400 gram korv (behöver inte vara falukorv, jag använder en god grillkorv) 2 -3 dl grädde 3 – 4 msk tomatpuré 1 – 2 tsk mild paprikakrydda smör att steka i salt, peppar och eventuellt lite vitlökspulver
Gör så här: Hacka löken och strimla korven. Stek löken i en gryta några minuter tills den blir mjuk. Stek korven i en stekpanna samtidigt så att den är klar när såsgrunden är färdig. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver i lökgrytan. Låt steka ihop sig någon minut. Häll på grädde och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt korven när den är klar.Låt puttra lite till. Tillsätt mer kryddor om det behövs.
Blomkålsris Jag försöker hålla ner kolhydraterna i min kost just nu. Därför har jag inte vanligt ris till stroganoffen. Men blomkålsris funkar precis lika bra. Det finns att köpa klart i matbutiken, men man kan lika gärna köpa ett blomkålshuvud och mixa i matberedare tills blomkålen fått ”riskänsla”. Stek blomkålsriset i en stor klick smör ett par minuter. Salt och vitpeppar tillsätts. Vill du ha matigare ris är det gott att låta riven ost steka med precis på slutet. Man kan variera ”riset” på olika sätt med hjälp av kryddor och t ex lök. Använda fantasin!
De som känner mig vet att jag älskar att samla på recept (oväntat va?).Därför dyker det då och då upp gåvor i form av tidningar eller lösa utklipp. Ibland är det recept från urminnes tider (läs 80-90-tal). Det är extra roligt. Tänk hur vi såg ut då? 😀 I motsats till klädmodet är en del recept tidlösa, som den här honungstoscakakan som tydligen vann SM i bakning 1968 enligt min källa Året Runt. Väldigt söt och god, en favorit om man som jag älskar mandel.
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret till kaksmeten och låt svalna.Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjölet och sedan smöret. Klä en långpanna ca 25×35 cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämt i den och grädda kakan strax under mitten av ugnen ca 8 – 10 minuter (den ska precis ha börjat få färg). Ta ut den och höj ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och låt sjuda samman några minuter. Hyvla mandelmassan i ett jämt lager över kakan. Bred sedan ut toscasmeten ovanpå och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Den är klar när toscasmeten är gyllene. Låt svalna lite och skär sedan i bitar. Klart!
Min sambo undviker socker, min pappa är glutenintolerant, min dotter vill leva nyttigt på alla sätt och min bror och jag äter just nu LCHF-kost. I år har vi många jämna födelsedagar i familjen. Så hur ska man få ihop något festligt som passar alla? Det är en utmaning, men samtidigt roligt att testa att göra nya varianter av gamla klassiker. Därför har jag experimenterat med kladdkaksmuffins i LCHF-dräkt. Jag gjorde en liten sats eftersom det annars finns risk att jag äter mycket mer än jag borde. Men det är bara att plussa på till större smet om man vill.
Kladdkaksmuffins LCHF (ca 4 st stora) 1 ägg 50 gram smör 60 gram mörk choklad (minst 70 %) 1 rågat krm bakpulver 1 rågat krm vaniljpulver 0.25 dl grädde 0.25 dl mandelmjöl ev lite sötningsmedel, fast jag använder hellre honung än kemiska varianter.
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Hacka chokladen medan smöret smälter. ta kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. När den smält häller man i grädden. Vispa ägget i en bunke. Tillsätt eventuellt sötningsmedel om du vill använda det. Blanda mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver och blanda sedan ner det i äggsmeten. Blanda sist i choklad/smör/gräddblandningen och rör smeten slät. Häll i 4 stora muffinsformar. Grädda mitt i ugnen 8 – 10 minuter. Låt svalna och sätt dem sedan i kylen några timmar för att sätta sig. Servera med grädde och bär.
Ps. Variera gärna muffinsen med olika typer av smaksättning, man kan t ex välja olika typer av choklad; mint, kaffe, apelsin… eller tillsätta laktrispulver, kanel eller något annat spännande. Lycka till!
I min släkt finns alla utmaningar en hemmabagare kan önska sig – veganer, glutenintoleranta. laktoskänsliga och de som vill undvika socker. Den här kakan passar dem alla. Som tur är har vi ingen nötallergiker för där går denna kakans gräns… Så de flesta ”besvärliga” fikagäster kan äta den här gudomligt goda skapelsen. Dessutom behöver man ingen ugn för att baka den. Kan det bli bättre? 🙂 (Grundreceptet kommer från Mer smak nr 1 2019)
Brownies för besvärliga (ca 20 bitar) 200 gram dadlar 3 dl mandelmjöl 1 dl kakao 1 dl jordnötssmör utan socker 1 tsk malen kanel 1 krm flingsalt ca 0.5 dl vatten Frosting: 80 gram dadlar 0.5 dl kokosolja 0.75 dl vatten 0.5 dl kakao 0.5 tsk flingsalt Topping: Kakao och flingsalt
Gör så här: Börja med kakan. Mixa urkärnade dadlar, mandelmjöl, kakao, jordnötssmör, kanel och salt till massan är finfördelad. Tillsätt vatten lite i taget tills smeten är slät. Bred ut i en form klädd med bakplåtspapper. Välj storlek efter hur tjocka rutor du vill ha. Låt stelna i kylskåp tills frostingen är klar. Mixa sedan alla ingredienser till frostingen tills krämen är slät. Bred över kakan och pudra med lite kakao. Strö över flingsalt och låt stå ca 1 timme i kylen före servering. Går utmärkt att frysa.
För att ge de bästa upplevelserna använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. Om du samtycker kan vi behandla data eller unika ID:n på denna webbplats. Att inte ge sitt samtycke eller att återkalla samtycke kan påverka vissa egenskaper och funktioner negativt.
Funktionell
Alltid aktiv
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är absolut nödvändig för det legitima syftet att möjliggöra användningen av en specifik tjänst som uttryckligen begärts av abonnenten eller användaren, eller för det enda syftet att utföra överföring av en kommunikation över ett elektroniskt kommunikationsnät.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistik
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.