Så stolt över min nybakade konditorsdotter

Slutprovstårtan

Min dotter har alltid älskat att baka, precis som jag. Men till skillnad mot mig gjorde hon slag i saken och utbildade sig. I fredags tog hon examen från bagar- och konditorsutbildningen på Kanalskolan i Töreboda. Vi var inbjudna till öppet hus för att skåda läckerheterna från elevernas slutprov. Det fanns otroliga mängder bröd, kakor, bullar och tårtor. Vi köpte med oss hur mycket som helst. De senaste tre dagarna har jag provsmakat allt från min dotters bord. Det smakade underbart. Särskilt krämbullarna. Och tårtan. Och biskvierna. Och….ja, allt annat med.

Jag är så enormt stolt över dig kära dotter. Även om det kostar på att ha en konditor i familjen. Byxorna börjar bli väldigt små. 😀

Ericas slutprov

Kärleken till en katt

När jag var tolv år blev jag kompis med en katt för första gången. Vackra, underbara Misou. Fast kompis är väl fel ord? Det var mer som att hon valde ut mig att bli ”hennes människa”. Jag fick all hennes omsorg och kärlek. När jag fick mässlingen låg hon hos mig hela tiden och slickade min panna tills febern gick ner. Tyvärr blev Misou överkörd när hon bara var två år. Sorgen var stor. Min själsfrände i päls fanns inte mer.

Sedan dess har jag varit ”katt-människa”. Många katter har funnits i mitt liv och i mitt hjärta sedan dess, men bara en har kommit mig lika nära som Misou.

Det var försommaren 2008 som Cosmo gjorde entré i vårt liv. Han var något så ovanligt som ettcosmo8_web ensambarn i kattvärlden. Hans mamma fick bara honom den våren. Och familjen som ägde mamman gullade och kelade med husets enda kattunge hela tiden. Gissa om han blev bortskämd? När han kom till oss i juni var han redan förstörd. Näedå! Man kan ju inte ändra på en katt så han hade nog blivit likadan om han så hade haft 8 syskon. Cosmo är egensinnig som få, även med kattmått mätt. Omgivningen är aldrig ljummen i fråga om denna katt – endera älskar man honom eller så är man rädd för honom. Han borde ha hetat ”Devil” enligt en av sönerna – eftersom han har en ”djävulsk” blick. Kan ligga något i det…men han är ju väldigt snäll också. Ibland. Cosmo vill sällan gosa, så om han någon gång gör oss den äran att hoppa upp på magen och kräva att få några klappar blir vi överlyckliga. Det känns som en större ära än att få hälsa på kungen.

cosmo5_webDet är något i Cosmos energi som säger att han är större än Livet. Att han har alla svar. Som en guru, med stort ego. Vi väntar nästan på att ett UFO ska landa på gården och ta hem honom. Ibland smyger han in på toaletten och stirrar mot ett hörn. Sedan jamar han högt ett par gånger. Som om han skickar ett budskap till någon. ET phone home? Som ni säkert redan har fattat så älskar jag denna katt otroligt mycket. Jag är säker på att han är något mer än en katt och att han hjälper oss på många sätt utan att vi vet det. Vår lilla skydds-ängel. Fast han ser ut som en Devil. Det är precis sån han är, komplex och obegriplig. Men med mycket kärlek i sin lilla kattkropp.cosmoknas3_web

Häromdagen blev Cosmo skadad. Vi hann tänka många tankar och bli väldigt oroliga innan han piggnade till igen. Nu är han nästan återställd och hela familjen pustar ut och känner stor tacksamhet för att han fick stanna hos oss. Livet skulle inte bli detsamma utan Cosmo-katten.

Konkurrens om bakgrejerna!

Nu har Patric börjat baka också! Jättekul, men nu är ju assistenten upptagen hela tiden… Helt plötsligt måste jag planera mina bakstunder. Inte så lätt när man är en kaos-person.  Men belöningen är större än besväret för Patric bakar underbart bröd 🙂

image

Vegan på väg :)

I höstas flyttade en av mina favoritmänniskor till Tyskland. Hon är min systerdotter och vi har alltid haft en självklar och enkel relation. Jag blev jätteglad när hon berättade att hon kommer till Sverige på besök senare i sommar. Eftersom hon är vegan är det bara att börja träna på att baka utan animaliska produkter. Jag har ju gjort det förr, men det är bara när min systerdotter är i närheten som det blir av. När jag surfade efter tips och idéer hittade jag en sida med massor av veganrecept – tänkte dela med mig av den om det finns fler som vill kunna bjuda sina vegankompisar på godsaker 🙂
Här kommer den: http://vegania.net/kakor.html

Vegansockerkaka

 

 

 

 

 

 

Här är bild på min alldeles egna vegansockerkaka 🙂

Bakar för återvinning

Jag har nu jobbat som återvinningsarbetare i 2 veckor på Lusaskens T S. Har till och med fått riktiga arbetskläder av min nya chef. Som är min lillebror.
Känns lite skumt. Men bra också, vågar ju säga vad som helst till chefen nu 🙂Sockerkakor
Vi planerar att bjuda blivande kunder på fika nästa vecka, så nu bakar jag som en tok. Har testat flera idéer men fastnade till slut för vanliga hederliga sockerkakor.

De är lätta att baka, förvara och frakta. Och de flesta tål dem. Så nu är det bara att koka kaffe å locka fram folket 🙂 Välkommen till alla som vill ha enklare återvinning!

Besök Lusaskens T S.

Adventsfika med fuskkakor

adventsfika_web Idag är det 3:e advent. Och jag har inte ens fattat att det är december!! I år jobbar jag hela julen, och det känns helt okej. Julen är ingen stor grej längre. Förr var det otänkbart att ha en avspänd jul. Det skulle pyntas, handlas, lagas mat och bakas i hysteriskt tempo. Ofta höll jag på ända tills kl 2 på julaftons morgon. Det var då jag kom på att vi skulle skriva verser på alla paket också. Jag hade tur om jag hann sova alls. Det är julefrid det!! Nu för tiden får det bli som det blir. Om jag får lust sätter jag upp en julstjärna i fönstret, ofta redan i oktober eftersom den lyser så fint. Kanske en duk på köksbordet. Det räcker. Sen får inspirationen styra vilken mat och vilket bak det blir. Vi kommer nog äta lite Jansson och några köttbullar. Sill och ägghalvor. Vet inte om jag orkar göra julskinka. Får se. Barnen firar hos sin pappa i år och Patric gillar inte julen så värst. Ingen press alls. Skööönt.

Men idag gjorde jag mig till och bjöd Patric på julfika. Saffransbullar, chokladbollar och fusk-pepparkakor. Det var längesedan jag gjorde egna pepparkakor. Tycker att de köpta är lika goda. Storlådan med Hjärtan på Coop innehåller görgoda kakor. Efter en stund blev Nova nyfiken. Hon gillar ju inte kakor, men vill gärna lägga sig mitt i dem om hon får…
novafikar_web

Dubbelarbetar just nu

Vid sidan av mitt vanliga jobb som boendehandledare på ett hem för ensamkommande barn har jag börjat hjälpa brorsan med hans nya företag. Det blir så mycket jobb att jag inte hinner baka som vanligt. Längtar efter att få sätta händerna i en redig deg. Till helgen kanske jag hinner med saffransbullar om jag har tur.

Brorsan har startat ett företag som hämtar och sorterar återvinning, Lusaskens T S. Kunden slänger bara all återvinning i en säck och ställer ut på trappan när det är hämtdag. Det gör det lättare att vara miljövänlig – och man kan ha mindre soptunna för hushållssopor. En jättebra tjänst tycker jag. Den senaste veckan har jag varit telefonvakt och hjälpt till att sortera/hämta återvinningssäckar några dagar. En ny karriär? Stor skillnad mot mitt vanliga jobb är det i alla fall 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cosmo är kvalitetsansvarig för våra sopor…

Kak-kalas under kastanjen

Eftersom jag haft ett allvarligt bakryck senaste veckan var jag tvungen att bli av med lite bröd, finns ingen plats kvar i frysen. Därför bjöd jag släkten på kak-kalas under kastanjeträdet utanför vår lägenhet. Det regnade inte. Det var över 20 grader och härligt att vara ute. Helt otroligt. Gästerna var nöjda och mätta. Jag frågade vilka kakor de gillade bäst, och insåg att alla tyckte olika. Några tyckte bäst om kokoskakan med apelsinsmak. Andra älskade Succékakan. Någon sa att baguetten med smör och ost var godast. Själv är jag väldigt svag för chokladcookies. Och min lilla brorsdotter som snart fyller 1 år kastade sig över vaniljbullarna med kokosglasyr. Nu ska jag ta lite baksemester. Tills längtan att baka kommer tillbaks. Och ni kan räkna med att allt på bordet, som inte redan är inlagt, kommer som recept den närmaste tiden. Mina nära och kära är lite rädda att va med på kort, därför var jag tvungen att halshugga dem lite. Men bordet syns i alla fall…

Vardagsknas

Dottern var på besök. Jag behövde handla. Tänkte jag skulle slippa köra, eftersom jag var trött efter ett nattskift på jobbet. Därför frågade jag om hon kunde hjälpa mig att handla. Hon suckade djupt och sa: ”Jag kan köra dig, men då får du faan följa med också!”. Jag kunde inte hålla mig – bröt ut i gapskratt. Erica såg förvirrad ut. ”Vad är det som är så kul?” När jag förklarade att det ju är svårt att bli skjutsad om man inte följer med så skrattade hon med. En stund senare när vi gick ner till bilen sa hon försiktigt: ”Du mamma? Jag fattar fortfarande inte vad som var så kul….?” Hon är så söt ibland….

Stolt och mätt


Igår tog lilla Ica studenten. Hon var så vacker. Och kanske liiite ostadig på benen?  Men så ska det ju va när man firar att man blir stor på riktigt. Skolan är slut. Nu börjar Allvaret. The real thing. Vuxengrejen. En av banderollerna på en studentkärra sammanfattade det hela: Idag redlös, imorgon arbetslös…

 

När studenterna hade hälsat på sina familjer och åkt traktorkärra en stund var det dags för fest. Vi hade tur, jag och brorsan hade var sin student så vi slog ihop kalaset. Skönt att slippa göra allt själv. Några fixade städ och pynt och vi andra fixade maten, smörgåstårta som vanligt. Kom inte undan, det SKA vara smörgåstårta när det är fest. Tydligen.  Ericas pappa är en mycket duktig konditor, så vi fick väldigt fina och smaskiga tårtor också.

Tack till alla för gott(!) samarbete och en mycket trevlig studentfest!

Vuxna barn?

Finns det någon speciell tidpunkt när man kan utbrista: ”Nu är dom vuxna!” Eller smyger det sig på lite pö om pö? Eller blir barnen aldrig stora i föräldrars ögon?

Har precis varit på akuten med 20-åringen. Snart 19-åringen var med som stöd. En högerhand var lite tilltufsad, men inget brutet. När vi satt där i väntrummet funderade jag en hel del. Jag tänkte på vad glad jag är att barnen har en så stark koppling, syskonkärleken var tydlig. Lillebror höll storasyster i handen och tröstade. Jag stod vid sidan av, ganska överflödig just då. Jag hade nog en biroll hela besöket. Fanns bara där i kulisserna. Det kändes naturligt att ta ett steg tillbaka. De klarade sig bra utan mig. Jag var chaufför idag. Fast de tyckte nog ändå att det var lite skönt att han mamma med som moraliskt stöd.

Jag knuffar inte ungarna ur boet, de får klättra ur själva. Och de klarar sig utmärkt på egen hand. I made it!

 

Eller hur är de söta? Det är 7 år sedan, ojoj vad det går…

Hos farbror Cosmo

Sätt dig i soffan och ta några djupa andetag.
Slappna aaav.
Låt Cosmo få höra om dina bekymmer. Berätta allt. Han lyssnar så klokt. Hans blick inger förtroende och tillit. Utan fördömanden och ”goda råd” sitter han bara där och delar din historia. En vän i nöden.

I alla fall tills han tröttnar på dig och går till matskålen istället. Men säg den vän som är helt perfekt?