Nötfärsbiffar med grönt mos

Efter fyra veckors nyttigheter börjar rutinerna sitta. Jag kan laborera och integrera mina tidigare favoriter med nya tankesätt. Idag var jag sugen på biffar och mos. Och se vad bra det blev. Och gott!

Gör så här för 2-3 personer:
Biffarna: Blanda 500 gram nötfärs med ett ägg och krydda sedan med salt och peppar. Forma till biffar, jag gjorde mina ganska små så det blev omkring 10 biffar. Stek i ghee eller smör några minuter per sida, beroende på hur välstekta du vill ha dem. Låt biffarna vila några minuter innan servering.
Grönt mos: Koka fryst broccoli, 300 -500 gram, enligt paketet. Istället för att tillsätta kallt vatten så lägg i 5-10 kuber med fryst spenat. Låt stå ett par minuter. Häll av vattnet och lägg i en rejäl klick ghee eller smör. Mixa med stavmixer till allt är mosat. Smaka av med mer salt om det behövs.
Servering: Jag tinade några frysta lingon och la på lite fetaost som var över från gårdagens middag. La till lite böngroddar och en matsked surkål för att vara snäll mot magen.

Det blev väldigt gott. Dessutom var jag mätt och nöjd länge efteråt 🙂

Lakritsmandlar

Just nu är jag inne i en ”nyttig period” igen. Och då är det ju tur att jag varit nyttig många gånger förut, eftersom man kan falla tillbaka på gamla favoriter. Förra gången jag var nyttig ägnade jag en del tid till att hitta goda alternativ att knapra på när suget satte in, eller när jag ville ha en mysstund framför tv:n. Blev väldigt glad när jag hittade detta recept på LCHF-arkivet. Dessa mandlar smakar otroligt gott – särskilt om man gillar saltlakrits. 🙂

Lakritsmandlar

200 gram sötmandel 
1 msk lakritspulver 
1.5 tsk salt 
1.5 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en stekpanna. Rör om väl och låt koka upp. Låt koka tills allt vatten är borta. Häll upp på en plåt och ställ in i ugnen 20-30 minuter på 150 grader. Testa en mandel för att se om den är knaprig och färdigrostad. Ta ut plåten och låt mandlarna svalna.

Sen är det bara att äta 🙂

Ljummen kycklingsallad

Efter tio dagar av hälsosamt leverne har jag med stor förvåning upptäckt att saker kan vara goda fast de inte är söta. Jag har också upptäckt att jag klarar mig väldigt bra utan mjölkprodukter. Helt ärligt! Jag misstänker att mjölk, mjöl och socker förvirrat mitt smaksinne. Nu när jag inte äter dessa livsmedel smakar plötsligt allt annat både mer och godare. Kanske fördunklar snabba kolhydrater smaklökarnas omdöme? Inte vet jag, men det verkar faktiskt så…

För att inspirera och komma ihåg goda recept i den här nyttigare livsföringen har jag skapat en egen del här på baksidan som kommer innehålla recept inspirerade av hälsa och antiinflammatorisk kost. Den heter ”Mindre baksida” och mitt Instagramkonto kommer vara länkat till den kategorin från och med nu. Hoppas ni också få mycket nöje av denna nya del av Regines Baksida!

Första receptet knåpade jag ihop idag och det blev en väldigt god kycklingsallad 🙂

Ljummen kycklingsallad, 3 – 4 portioner
2 kycklingfiléer (färdigstekta)
1 – 2 tsk curry
1 hackad lök
1 msk ghee eller kokosolja
1 morot
1 stor näve alfalfagroddar
2 – 3 kokta ägg
Ett par lätt kokta broccolibuketter
1 paket kidneybönor
1 mogen avokado
Hackade tomater efter smak

Koka upp några broccolibuketter lätt. Låt rinna av ordentligt innan de skärs i små bitar. Ta fram en stor skål. Häll i broccolin. Riv en morot grovt, skala och hacka äggen och lägg det i skålen tillsammans med groddarna. Häll av bönorna och skölj av dem innan de gör det andra sällskap i skålen. Skär avokadon i bitar och lägg i skålen. Hacka tomaterna. Om du vill spara salladen till flera måltider rekommenderas att du har tomaterna i en egen skål, de gör salladen blöt och ”ledsen” annars.
Värm upp ghee i en stekpanna. Häll först i löken och curryn. Låt steka ihop någon minut. Dela under tiden kycklingen i mindre delar. Tillsätt den sedan och låt allt bli varmt. Häll allt i skålen och rör om. Klart att servera! Gott med en vinägrett eller lite olivolja till.
Smaklig måltid!