Ibland får jag för mig att göra prinsesstårta eller marsipanbakelser. Då hamnar jag i ett dilemma. Ska jag köpa ett färdigt marsipanlock eller kavla själv? Locket brukar vara ganska torrt och hårt vilket betyder att det spricker och är svårformat när det ska läggas på. Inte bra. Ska man kavla själv finns det ju färdig marsipan att köpa, men bara den ofärgade är utan smaksättning. Den gröna smakar päron, den röda jordgubb osv. Och jag vill inte ha extrasmak på min marsipan. Bara färg! Men det är svårt att färga färdig marsipan själv.
Häromdagen hittade jag en lösning. Man kan ju göra egen marsipan. Det var när jag bläddrade i en gammal Köksalmanack från 2008 som jag såg ett recept på egen marsipan. Jag var ju självklart tvungen att testa. Tyvärr hade jag ingen glykos hemma så jag hade i vatten. Inte bra. Det blev kladdigt. Så jag tog i mer och mer florsocker. Tills slut smakade det bara socker. Senare såg jag ett annat recept där man hade vit sirap istället för glykos (som bara finns på apotek). Det är ju lite lättare att få tag på. Har inte testat än, det blir nästa gång. Berätta gärna om ni har andra tips 🙂
Marsipan
250 g mandelmassa
80 gram florsocker (ca 1.5 dl)
80 gram glykos (ca 4 msk)
karamellfärg (testa dig fram)
Värm mandelmassan i sin plastförpackning i Micro eller ugn 100 grader. Låt den blir ordentligt varm. Tryck ut i matberedare. Häll på florsocker och glykos samt några droppar karamellfärg. Mixa/blanda massan helt slät. Fyll en plastpåse med marsipanen och platta till den. Låt svalna i rumstemperatur. Gör gärna marsipanen dagen före användning, då blir den lättare att kavla.
4 kommentarer
Tack för receptet! Jag hade mycket mandelmassa kvar hemma sedan jul & tyckte det därför kändes onödigt att köpa hem dyr marsipan. Jag googlade därför på hur man gör marsipan av mandelmassa och fick fram ditt recept. Det blev jättebra! Ska absolut göra det igen. Jag rev mandelmassan grovt och mikrade det försiktigt i en skål till det blev varmt, därefter rörde jag ned sirapen med en gaffel till det var väl blandat, sedan tillsatte jag florsockret.
Härligt att det blev lyckat! Det är extra roligt att göra saker från grunden, tack för att du delar med dig och berättar hur du gjorde 🙂
Såg en video där de använde ”corn sirup” och nämnde honung som alternativ. Detta är för att det ska bli elastiskt och binda ihop. Det gör ju inte vatten.
Jag kommer prova med honung tror jag. Eller ljussirap, om jag har det hemma. Har lite begränsade alternativ när man inte bor i Sverige och dessutom behöver marsipanen NU, inte om en vecka. 😀
Låter som en bra idé att testa det som finns på nära håll – lycka till med din marsipan 🙂