När jag jobbade min sista arbetsdag innan semestern bläddrade jag i en kakbok som fanns i recepthyllan där. Jättfina bilder, jag fick ha en servett redo ifall jag skulle börja dregla. Jag valde ut ett recept som såg extra gott ut. Och det första jag gjorde när jag kom hem var att testa. Kakan var god, men inte så fantastisk som jag hade hoppats. Bilden såg godare ut. Duktig fotograf! Mitt misstag var kanske att jag läste fel i receptet och blandade i bakpulver också. Kakan blev inte så kladdig som det var tänkt. Men den blev mycket godare efter att ha vilat en dag.
Kladdiga tofféerutor
Kakan:
85 gram mjukt smör
175 gram urkärnade dadlar
1.75 dl kokande vatten
0.5 tsk bikarbonat
1.75 dl socker
1 lätt uppvispat ägg
0.5 tsk vaniljsocker
3 dl fint mjöl
Ev 1 mosad banan
Tofféekräm:
85 gram ljust farinsocker
40 smör
2 msk kaffegrädde el mjölk
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg de hackade dadlarna i en liten kastrull med kokande vatten och bikarbonat. Värm på låg värme ca 5 minuter utan lock, koka ej. Vispa smör och socker poröst. Vispa i ägg, vaniljsocker och dadelblandningen. Vänd ner mjölet. Häll i en form ca 20 x 20 cm. Grädda 40 – 45 minuter.
Blanda ingrediemserna till tofféekrämen i en kastrull. Värm på låg värme tills allt smält. Sjud i ytterligare 2 minuter under omrörning. Bred över den svalnade kakan. Dekorera ev med ljus choklad.
Ingen kommentar än. Lägg till nedan!