Pappa bakade en hel del när jag var liten. En av de allra godaste kakorna var ”Min goda kaffekaka”. Jag hade helt glömt bort den, tills jag började med den här bakbloggen. Då kom jag ihåg och blev väldigt sugen på att baka den. Och smaka den. Jag ringde till pappa och frågade om han hade receptet kvar. Vilken lycka – han hittade det nästan direkt. ”Du kan ta hela boken”, sa han. Det var som julafton – många godingar däri. Och nu har jag bakat den här kakan 3 gånger. Alla älskar den. Därför har jag inte hunnit ta kort på den innan den är slut. Den senaste gången var jag tvungen att gömma den tills jag fått min bild. Den kanske ser enkel och vanlig ut på pappret – men den överraskar. Baka, ät och njut!
Min goda kaffekaka
2 ägg
3 dl strösocker
225 gram vetemjöl (ca 3.75 dl)
1.5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
125 gram smör
Glasyr:
1 hg florsocker (ca 1.5 dl)
0.5 msk kakao
2 msk smör
3 msk starkt, kallt kaffe
1 dl kokosflingor
Sätt ugnen på 175 – 200 grader. Smöra och bröa en form, ca 28 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan i alla ingredienser till kakan utom smöret. Rör slätt innan smöret blandas ner. Häll smeten i formen och grädda ca 35 minuter. Stjälp upp kakan på fat. Blanda allt till glasyren och värm i kastrull tills smöret smält. Rör om väl och bred glasyren över kakan som sedan får kallna.
2 kommentarer
Jättegod kaka.
En av mina största favoriter!