Vad gör man egentligen med gamla bananer? Slänger i sophinken? Nej! Gör banankaka 🙂 Ju mörkare skal desto mer smak. Min favoritbanankaka hittade jag i min hjälpsamma receptsamling Hembakat. För att festa till kakan lite toppar jag den med en jättegod chokladfrosting. Given succé. Perfekt på alla sorters kalas, därför mitt bidrag till Månadens Sötsak på bloggen Söta saker. Här kommer recept:
Bananrutor med chokladfrosting
Kakan:
75 gram smält smör
2.5 dl socker
2 msk mjölk
0.5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2 mogna mosade bananer
2.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äggvitor
Frosting:
60 gram mjukt smör
1.5 – 2 dl florsocker
0.5 dl kakao
100 gram Philadelphiaost
Blanda socker, mjölk, salt, vaniljsocker och äggulor i en bunke. Tillsätt smör och vispa blandningen porös. Rör ner bananmoset. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver. Vispa äggvitor till hårt skum. Vänd försiktigt ner i smeten, börja med 1/3. Häll i smord bröad form, eller form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Låt svalna i formen. Gör under tiden frostingen. Vispa smör, florsocker och kakao luftigt. Vispa ner Philadelphiaosten. Bred över den svala kakan och dela den i fyrkantiga bitar.
3 kommentarer
Aaahh… Jättegott!
Åh de ser supergoda ut! =) Läste också att du släppt en egen bok! Hur coolt är inte det? Stort grattis! =)
Tack så jättemycket! Jag älskar att baka och skriva så nu är jag lycklig 🙂