Idag är det första advent. Gräset är grönt, solen lyser och det är halv storm ute. Kanske inget adventsväder, men man kan ju skapa mys inne ändå? Igår gjorde jag en traditionell butterkaka. Idag ville jag ha jultouch på fikat så jag gjorde en butterkaka med saffran och mandelfyllning. Det blev jättegott, men tyvärr sjönk den ihop lite i mitten. Jag var lite för försiktig när jag gräddade, ville ju inte att saffranskakan skulle bli mörk… Nästa gång ska den få stå inne fem minuter till.
Jag använde samma vetedegsrecept som igår, men blandade i 2 kuvert saffran i mjölet. Annars samma process. Istället för kanelfyllning använde jag 75 g mjukt smör, 0.5 dl socker och 50 – 75 g riven mandelmassa. För att förstärka mandelsmaken rev jag även i 2 bittermandlar. Jag gräddade kakan i 175 – 200 grader ca 30 minuter. Kan behöva några minuter till om man väljer den lägre ugnstemperaturen.
2 kommentarer
Åhhhh, den såg smaskig ut!
Ojojoj, va gott! Det här är en ny favorit. Saffran är sååå smaskigt.