Jag har gjort en djupdykning i min gamla receptbok igen. Det ger utdelning varje gång. Precis i början av denna pergamentrulle (började skriva 1987!) hittade jag ett lovande recept som jag aldrig testat. Vet inte ens varför det hamnat i min bok 🙂 Men nu är i alla fall mandelkakan både bakad och smakad. Den får med beröm godkänt. Den smakade som en väldigt luftig biskvibotten i form av sockerkaka. Med frukt/bär och grädde blir den en lyxig dessert. Tyvärr var den ömtåligare än den såg ut så den gick i tio bitar när jag flyttade den en gång för mycket. Därför, tyvärr, mycket kantskadad på bilden…
Mandelkaka med chokladtäcke
200 gram mandelmjöl (eller skållad, mald mandel)
4 äggvitor
3 dl florsocker
150 gram mörk choklad
50 gram Nutella
Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt i florsockret lite i taget. Gör sedan likadant med mandelmjölet. Smörj och bröa en rund sockerkaksform med hål, ca 24 cm. Grädda i 175 grader 30 – 40 minuter i mitten av ugnen. Låt vila i formen en stund innan den stjälps upp. Smält 1/3 av chokladen över vattenbad. Hacka resten av chokladen fint. Blanda hacket med den smälta chokladen tills smeten är jämn. Blanda ner Nutellan. Bred över den kalla kakan och låt stelna. Klart!
Ingen kommentar än. Lägg till nedan!