När jag var liten gjorde vi ofta utflykter på sjön. Mamma och pappa hade båt och vi bodde nära Vänern, därför blev det många utflykter på somrarna. Det var underbart! Jag älskade att sitta i fören och ha fartvinden i ansiktet och fötterna i vågskvalpet. Turerna blev ofta långa och därför tog vi med matsäck. En favorit var sirapslimpa med prästost. Till det drack vi barn saft. På vintern gjorde vi också utflykter, men då på isen med skidor eller skridskor. Limpan i matsäcken var samma, men då var det varm O’boy i muggen. Varför är det alltid godare att äta utomhus?
50 gram smör
50 gram jäst
5 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
1 msk salt
3 dl finmalet rågmjöl
ca 9 dl vetemjöl (helst Special)
Värm filmjölken och smöret till 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda ut med filmjölken. Blanda i sirap och salt och tillsätt sedan rågmjöl och vetemjöl tills degen är lagom fast, slät och blank. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till 2 limpor och jäs ordentligt en gång till. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Ingen kommentar än. Lägg till nedan!