Jag tittade på repriser från Hela Sverige bakar. Då blev jag sugen – först på prinsesstårta och sen på källarfranska. Därför var jag tvungen att baka. Prinsesstårtan står i kylskåpet och väntar. Källarfranskorna har jag ätit flera stycken av redan. Dom blev goda. Det är faktiskt första gången jag lyckas med källarfranska. Receptet hittade jag på kokaihop.se. Som vanligt har jag gjort om lite efter egen smak. Ett utmärkt litet bröd till nyårsbuffén?
Källarfranska
50 gram jäst
5 dl 37-gradigt vatten
1 tsk socker
2 tsk salt
3 msk rapsolja
13 dl vetemjöl (helst Special)
Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i degbunken. Lös upp i lite av vattnet. Häll i övriga ingredienser och arbeta degen i maskin ca 8 minuter. Låt jäsa 30 minuter. Dela degen i 40 delar och lägg på två plåtar, behöver inte rullas till bullar. Jäs 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader. Skvätt lite vatten på bullarna innan de sätts in i ugnen. Grädda ca 8 minuter. Låt svalna på galler.
Lätt och mycket gott!
Ingen kommentar än. Lägg till nedan!