Jag trodde det var för sent för rabarber nu, men jag chansade. Har ju fått ett helt fång rabarber av brorsan. Det funkade jättebra! Hitta de receptet i en Hembakat-pärm som inhandlades på loppis igår. Jag gillar loppisar 🙂
Rabarberkaka med marängtäcke
50 gram smör
1 ägg + 3 äggulor
2 dl socker
2.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
500 g skuren och ansad rabarber
0.5 dl socker
Marängtäcke
3 äggvitor
1.5 dl socker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Skölj och skala rabarbern (om det behövs). Skär i ca 1 cm stora bitar. Vispa ägget och gulorna med sockret (pösigt). Blanda mjöl och bakpulver , vänd ner i äggsmeten växelvis med smöret. Häll i formen. Fördela rabarbern över kaksmeten och tryck ner dem lätt i smeten. Strö över 0.5 dl socker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Gör under tiden marängtäcket: vispa vitorna till fast skum och tillsätt sockret pö om pö. Fortsätt vispa tills smeten är seg och blank. Ta ut kakan och bred marängen över. Grädda 20 minuter till (eller tills marängen fått fin färg). Kakan blir ganska kladdig – vill man ha fastare form så grädda den 10 minuter till innan marängtäcket breds på. Låt kakan svalna i formen. Bjud den ljummen med glass.
Ingen kommentar än. Lägg till nedan!