Nu är det Nyårsafton och det betyder – mer god mat! Vi brukar fira med folk som är väldigt duktiga på matlagning, så förrätt och varmrätt lämnar jag gärna över. Mitt bidrag brukar vara efterrätten. I år tänkte jag festa till det med whiskeykaka, det enda sätt man kan göra whiskey gott enligt mig 🙂 Receptet kommer från ”Annas kakbok” av Anna Bergenström. Kakan ska stå i två dagar innan servering så därför har jag nu väntat i exakt 1 dygn och 22 timmar på att få smaka. Den är värd att vänta på…oväntat underbar! Servera med en gräddklick.
Gott Nytt År!
Robertos kaka
100 gram smör
200 gram mandelmassa
2 ägg
2 rågade dl socker
2 dl vetemjöl
1.5 tsk vaniljsocker
1 dl russin
6 torkade aprikoser, finhackade
2 msk whiskey
Gör så här:
Smörj en form ca 20 cm i diameter, använd gärna bakplåtspapper till botten. Sätt ugnen på 160 grader.
Smält smöret och låt svalna. Riv mandelmassan grovt. Hacka aprikoser fint. Häll dem och russin i en skål och blanda med mjöl och vaniljsocker. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda smör och mandelmassa i äggsmeten. Rör sedan i mjöl- och fruktblandningen. Smaksätt med whiskeyn. Häll smeten i formen och grädda ca 40 minuter.
Låt vila ca 2 dygn. Servera med en klick grädde.
2 kommentarer
Kakans upphovsman är snarare Anna Bergenström, känd matskribent och kokboksförfattare. Den finns med i hennes "Anns kakbok". Väl värd att vänta på!
Tack för info – bra att veta vem som hittat på denna underbara kaka. Beröm till Anna! 🙂