Jösses! Jag blir nästan religiös. Dessa päronrutor kan få vem som helst att tro på en högre makt. Får det verkligen bli så här gott? Jag hittade receptet på matklubben.se för några år sedan. Redan då blev min dotter frälst. Men sedan har receptet fått ligga till sig. När jag gjorde dem igen här om dagen insåg jag att Erica hade haft rätt. De är underbara. Nu är alla i familjen som tokiga. Måste ha meeeer 🙂
Päronrutor med kolaglasyr
200 gram smör
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl grädde (eller mjölk)
3 – 4 päron, skalade och skurna i bitar
Kolaglasyr
1 dl vispgrädde
0.5 dl socker
0.5 dl ljus sirap
1 rågat kryddmått mald ingefära
0.5 tsk vaniljsocker
25 gram smör
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna, 20 x 30 cm med bakplåtspapper. Smält smöret och låt den svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, blandas sedan ner försiktigt i äggsmeten. Tillsätt grädden och rör försiktigt till en slät smet. Häll i långpannan och bred ut den med en slickepott så smeten fördelar sig jämnt i formen. Fördela päronbitarna över smeten. Tryck till dem lätt.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30 – 35 minuter. Ta ut och låt svalna.
När kakan är kall är det dags att koka glasyren. Mät upp grädde, socker, sirap och ingefära i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan koka på svag värme tills den tjocknar (ca 5 minuter). Ta av kastrullen från värmen och rör i smör och vaniljsocker. Låt glasyren svalna lite innan den hälls över kakan, då rinner den inte över kanten lika lätt. Låt glasyren stelna och skär sedan i lagom rutor.
Mumma!
1 kommentar
Åååhh, så goda! Dom här kan man äta ett par långpannor av…